Bērksas apgabala dzīvnieku glābšanas līgas (Animal Rescue League of Berks County) programmu koordinatore Bērdsboro (Birdsboro) pilsētā (Pensilvānija, ASV) Kristi Rodrigeza (Kristi Rodriguez) bija ļoti norūpējusies par sava desmitgadīgā dēla Šona lasītprasmes problēmām. Lai uzlabotu situāciju, viņai ienāca prātā, ka dēls varētu pamēģināt lasīt priekšā auditorijai, kura nevērtē lasīšanas kvalitāti un neaizrāda uz kļūdām. Un šī auditorija bija… kaķi.

Kristi aizveda dēlu uz vietējo dzīvnieku patversmi, kur viņš sāka lasīt priekšā kaķiem. Zēnam šāda lasīšana iepatikās, un viņš to turpināja. Rezultātā Šona lasītprasme uzlabojās, kā arī auga viņa pašapziņa.

Redzot šos panākumus, Kristi iedomājās, ka tas varētu noderēt arī citiem bērniem, tāpēc 2013. gada augustā viņa uzsāka programmu “Grāmatu draugi” (Book Buddies). Programmā var piedalīties ikviens bērns vecuma grupā no 1. līdz 8. klasei. Dalībnieku lasītprasme netiek vērtēta, piedalīties drīkst ikviens, kurš to vēlas. Par katrām piecām izlasītajām grāmatām bērni saņem dāvanu. Katru mēnesi patversmes kaķiem priekšā lasa vidēji 30–40 bērni no vietējām skolām.

Taču programma nav domāta tikai bērniem, bet arī kaķiem. Kamēr bērni trenē lasītprasmi, kaķiem tā ir iespēja socializēties, kas uzlabo viņu iespējas tikt adoptētiem.

Plašāka informācija par programmu.

Informācijas avots: Moss, Laura. Kids read to cats – and everybody wins. Mother nature network [tiešsaiste]. February 12, 2014. Pieejams: http://www.mnn.com/family/pets/stories/kids-read-to-cats-and-everybody-wins

Foto no: https://www.berksarl.org/programs/book-buddies/