Pagājušā gada rudenī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Sīkiespieddarbu un attēlizdevumu nodaļas ekslibru krājumā nonāca 130 ārzemju mākslinieku darbi, kurus uzdāvināja amerikāņu bibliofils un kolekcionārs Džeims Freizers (James Howard Fraser).

Lai arī bibliotēkas ārzemju ekslibru krājumu pēdējo piecu gadu laikā papildinājuši vairāki darbi, tomēr tieši Dž.Freizera unikālais dāvinājums, tai piešķīris jaunu, pieklājīgas eiropeiskas kolekcijas statusu. Starp darbu autoriem atrodami tādi pasaules mākslas vēsturē pazīstami mākslinieki kā Makss Klingers, Rokvels Kents, Pablo Pikaso, Anna Mačkova u.c.

Dāvinājumā ir amerikāņu, kanādiešu, angļu, itāļu, vācu, čehu un ungāru mākslinieku darbi – etiķetes un mākslinieciskie ekslibri – ģērboņi, šrifta un dažādu sižetu ekslibri, kas darināti klasiskajās iespiedtehnikās: ofortā, vara vai tērauda grebuma, mecotintā, kokgrebumā, cinkogrāfijā un citās tehnikās. Kolekcijā iekļauti privātpersonu, dažādu bibliotēku, speciālo kolekciju un izdevniecību zīmes. Kolekcijā ir arī daudz nezināmu mākslinieku darbi, kuru piederību bibliotēkas speciālistiem vēl vajadzēs identificēt. Ekslibru radīšanas laika amplitūda ir ļoti plaša no 18. gadsimta līdz 2010. gadam.

Ārzemju ekslibru izstāde Nacionālajā bibliotēkā ir sava veida “pirmizrāde”, jo visas grafiskās miniatūras Latvijā tiek izstādītas pirmo reizi un mūsu speciālistiem bijušas pazīstamas varbūt vienīgi pēc reprodukcijām. Izstādes veidotāju mērķis ir pievērst uzmanību vienam no unikāliem bibliotēkas krājumiem un cerēt, ka šis nelielais darbu klāsts būs aizsākums sistemātiskai ārzemju mākslinieku ekslibru kolekcionēšanai Latvijā.

Izstāde skatāma līdz 30. jūlijam.