www.likumi.lv ir bezmaksas resurss ar jaunāko informāciju par izmaiņām tiesību aktos, to konsolidētām versijām, kā arī dažādām papildiespējām.

 

Datu bāzē ir pieejami visi tie tiesību akti, kuru sistematizāciju Tieslietu ministrijai ir pienākums nodrošināt saskaņā ar MK noteikumiem par normatīvo aktu sistematizāciju. Papildus tam vortāls nodrošina sistematizētus un konsolidētus republikas pilsētu pašvaldību saistošos noteikumus.

“Visi jaunākie tiesību akti www.likumi.lv tiek publicēti to oficiālās izsludināšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” dienā pulksten 7.00. Sākumlapā ir redzama arī aktuāla informācija par tiesību aktiem, kas šodien stājas spēkā vai zaudē spēku. Jaunie grozījumi tiesību aktos tiek iekonsolidēti pamattekstā līdz to spēkā stāšanās dienai, nodrošinot visu tiesību aktu tekstu nepārtrauktu aktualitāti,” tā svarīgāko par vortāla saturu un tā operativitāti raksturo www.likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste.

Lietotājiem noderīgi zināt, ka tiesību akti automātiski atveras to aktuālajā redakcijā, proti, ar visiem jaunākajiem grozījumiem jau to spēkā stāšanās dienā. Savukārt grozījumi, kas ir izsludināti, bet vēl nav stājušies spēkā, ir iekļauti un pieejami “nākotnes redakcijā”. Pārskatāmi arhivētas arī visas iepriekšējās jeb “vēsturiskās redakcijas”.

Šo informācijas sistēmu, kas Tieslietu ministrijas uzdevumā izveidota 2001.gadā nolūkā nodrošināt iedzīvotājiem ērti lietojamu un pilnīgu tiesību aktu krātuvi, uztur un attīsta oficiālais izdevējs – valsts SIA “Latvijas Vēstnesis” (valsts kapitāla daļu turētāja ir TM).

Vortāla www.likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs. Datu bāze savienota ar oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” bezmaksas e-versiju www.vestnesis.lv (arī laikraksta e-versijā publicētajiem dokumentiem nav juridiski saistošas oficiālās publikācijas statusa). Oficiālo publikāciju likumprojekts paredz, ka Latvija ieviesīs oficiālu e-publikāciju. Pēc likuma pieņemšanas un spēkā stāšanās oficiāla būs elektroniskā publikācija vietnē www.vestnesis.lv. Savukārt vortāls www.likumi.lv lietotājiem nodrošinās saites uz oficiālo publikāciju.

Praktiski noderīgu ieskatu www.likumi.lv saturā un meklēšanas iespējās skat. šeit: http://www.lv.lv/?menu=doc&id=225092&lv_dala=29

• Kārtību, kādā Tieslietu ministrija sistematizē normatīvos aktus un veido tiesību aktu datorizēto informācijas sistēmu, nosaka MK noteikumi Nr.279 “Noteikumi par normatīvo aktu sistematizāciju”.

• VSIA “Latvijas Vēstnesis” interneta datu bāzu uzturēšana notiek atbilstoši starptautisko standartu ISO 9001:2008 (vadības sistēma) un ISO 27001:2005 (informācijas drošība) prasībām.

• Latvijas oficiālais izdevējs ir Eiropas Oficiālo izdevēju foruma biedrs un vairāku foruma darba grupu, t.sk. Konsolidēšanas darba grupas dalībnieks.

www.likumi.lv darbinieki sniedz konsultācijas vortāla lietošanā. E-pasts: likumi@lv.lv, www.twitter.com/likumi.