Piektdiena, 4.marts

 

10.00-10.30 Somijas dienas atklāšana

Dienu, kas veltīta Somijas literatūrai, Latvijas un Somijas kultūras attiecībām atklāj Somijas vēstniece Latvijā Marija Serēniusa (Maria Serenius), bijusī Latvijas vēstniece Somijā, rakstniece Anna Žīgure, Somijas rakstniece Sofi Oksanena, apgāda “Jumava” vadītājs Juris Visockis. Pasākumi tapuši sadarbībā ar Somijas vēstniecību Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā un apgādu “Jumava”.

10.30-12.00 Somijas rakstniece Sofi Oksanena romāns “Attīrīšanās”

Jaunā, ekscentriskā Somijas rakstniece Sofi Oksanena stāstīs par savu, sensacionālus panākumus visā pasaulē guvušo un pagaidām lielāko autores sasniegumu literatūrā – romānu “Attīrīšanās”. Uzreiz pēc izdošanas romāns kļuvis par bestselleru Somijā, pašlaik tulkošanas un izdošanas tiesības ir pārdotas vairāk nekā 30 valstīs. Par šo darbu autore ir saņēmusi Ziemeļu Padomes balvu literatūrā. S. Oksanena ir jaunākā autore, kas jelkad saņēmusi šo prestižo balvu literatūrā. Romānā autore savijusi konkrētus vēsturiskus faktus – Igaunijas padomju laika pagātni – ar mūslaiku globālo problēmu – cilvēktirdzniecību. Organizē apgāds “Jumava”.

12.00-13.00 Dažādas tautas, dažādi likteņi.

Rakstniece un bijusī Latvijas vēstniece Somijā Anna Žīgure, līvu pētniece un grāmatas “Senais lībiešu ciems Kolka” autore Baiba Šuvcāne un Somu žurnālists, rakstnieks Juka Rislaki diskutēs Par Latviju un latviešiem, Somiju un somiem, kādi mēs esam un ko somi domā par mums, bet ko mēs paši zinām par sevi un kādu priekšstatu mēs par sevi radām citiem?

Anna Žīgure bija pirmā atjaunotās Latvijas vēstniece Somijā un Igaunijā, un sešos darba gados ieguva savai dzimtenei daudz draugu. Organizē apgāds “Jumava”.

13.00-14.00 Kā grāmata rosina bērna fantāziju?

Kā bērns saprot grāmatu? Vai viņu interesē tikai bildītes vai viņš ieklausās arī tekstā? Vai grāmata bērnam rosina fantāziju? Par saviem interesantajiem grāmatu tēliem, nebēdņiem Tatu un Patu stāstīs populārie Somijas bērnu grāmatu autori Aino Havukainena un Sami Toivonens, savā pieredzē dalīsies jaunās māmiņas un mammām.lv un tetiem.lv pārstāvji. Organizē apgāds “Jumava”.

Sestdiena, 5.marts

11.00-12.00 “Kāpējpeļuks un citi dzīvnieki Šurumburummežā” grāmatas prezentācija

Šurumburummežs ir maza, iedomāta pasaule, kas daudzējādā ziņā atgādina mūsu pašu lielo pasauli. Tajā, tāpat kā lielajā pasaulē, Kāpējpeļuks, Mortens, Lāču tēvs, Kūmiņš un visi citi iemītnieki ilgojas pēc miera, drošības un cieņas vienam pret otru. Kopā ar Latvijas Leļļu teātri, Norvēģijas vēstniecību un Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolēnu kori viesosimies un iepazīsim Šurumburummežu un tā interesantos tēlus. Organizē apgāds “Jumava”.

Svētdiena, 6.marts

12.00-13.00 Tikšanās Omulības klubiņa gaumē.

Publicists Ēriks Hānbergs, sabiedrības darbinieks Jānis Ķuzulis, žurnālists Andžils Remess kopā ar omulības klubiņu dalīsies nenopietni nopietnos atgadījumos literatūrā un dzīvē.