2019. gada 29. maijā plkst.17.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Mūzikas un mākslas krājuma telpās 2.stāvā notiks Kustību teātra režisora un pedagoga Anša Rūtentāla (1949-2000) 70 gadu jubilejai veltīts rakstnieces Kristīne Ulbergas stāsta “Viņš liek aizvērt acis” pirmais lasījums.
 
Kristīnes Ulbergas stāsta galvenais varonis ir Ansis Rūtentāls. Tas ir stāsts par spilgtu personību un izcilu mākslinieku.  Rakstnieces lasījumam pievienosies Anša Rūtentāla Kustību teātra aktieris un mūziķis Artis Gulbis.  
 
Pasākuma viesiem būs iespēja aplūkot Anša Rūtentāla jubilejai veltīto Laimoņa Stīpnieka fotogrāfiju izstādi.
 
Par fotomākslinieku Laimoni Stīpnieku var teikt, ka gandrīz visas Anša Rūtentāla Kustību teātra izrādes viņš ir noskatījies caur fotoaparāta objektīvu. Neskaitāmie fotoattēli, kuros ir saglabājusies aktieru kustības dzīvīgā izpausme, veido apjomīgu Anša Rūtentāla Kustību teātra vēstures fotostāstu un jūtīgi atklāj Anša Rūtentāla  personības būtību.
 
Laimoņa Stīpnieka fotoizstāde Rīgas Centrālās bibliotēkas Mūzikas un mākslas krājuma telpās 2.stāvā aplūkojama no 15.maija līdz 15.jūnijam.
 
Uzziņai:
Ansis Rūtentāls ir dzimis 1949. gada 28.maijā.  Viņš bija izcils mīms, režisors un kustību pedagogs, sava Kustību teātra, kas tagad pazīstams kā Anša Rūtentāla Kustību teātris, izveidotājs. Viņa pirmā iepazīšanās ar kustību mākslu notika Roberta Ligera vadītajā ansamblī „Rīgas Pantomīma”. Rīgas Pantomīmā ar izciliem panākumiem viņš darbojās 10 gadus. Spilgta liecība tam ir televīzijas filma „Smaids”(1967). Savā tālākajā radošajā darbībā viņš vairs nepievērsās klasiskajai pantomīmai. Pēc darbības Rīgas Pantomīmā piecus gadus Ansis Rūtentāls pavada radošos meklējumos, uzstājoties kā solists, kā arī strādājot Maskavā starptautiskas trupas sastāvā. 1978. gadā kopā ar saviem audzēkņiem viņš sāka strādāt pie savas kustību skolas izveides un, kā pats izteicās „mācīja saviem aktieriem kaut ko tādu, ko pats līdz šim nebija apguvis”. Viņa smalko cilvēka ķermeņa kustības izjūtu augstu novērtēja arī dažādu mākslas nozaru profesionāļi. Paralēli savu izrāžu un videofilmu veidošanai Ansis Rūtentāls izstrādāja kustību partitūras Ārija Geikina izrādēm Nacionālajā teātrī, Kārļa Auškāpa izrādēm Dailes teātrī, LU Studentu teātrī, Māras Ķimeles izrādēm Valmieras teātrī. Ilggadīga bija viņa sadarbība ar Augustu Sukutu kinofestivāla „Arsenāls” pasākumos. Ievērības cienīgas ir vairākās dabas performances ar tēlnieka Ojāra Feldberga radītajiem objektiem Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā. No 1986. Līdz 1992.gadam Ansis Rūtentāls strādāja Latvijas Konservatorijā  par Teātra fakultātes skatuves kustība un aktieru ķermeņa plastikas pasniedzēju. No 1993. līdz 2000.gadam bija pasniedzējs Latvijas Kultūras akadēmijas Kino un teātra mākslas fakultātē. Ansis Rūtentāls ir vadījis ķermeņa plastikas meistarklases  Lietuvā, Krievijā, Anglijā, Dānijā, Zviedrijā un Austrijā u.c.
 
 
Ziņu sagatavoja:
Guna Bīriņa

Anša Rūtentāla Kustību teātra projektu vadītāja 
Tālr.: 29459879