Gar logu, pa kuru var redzēt tikai debesis, augšup lejup spieto sniegpārslas. Tā vasarā dara no stropa izlidojis bišu spiets, pirms tas aiztraucas līdzi mātei uz jaunatrasto mitekli… Arī es tagad jūtos kā sniegpārsla, kas nonākusi nepazīstamā vietā un nezinu, kas ar mani notiks tālāk.” Ar šādu ievadu dzejniece Anda Līce iesāk jaunās grāmatas „Viss sākas šorīt” publicētos liriskos monologus, dzeju un  eseju, kuri rosina  pārdomas un atspoguļo  Andas Līces ikdienas un metafizisko pieredzi mūsdienu Latvijā.  Tās ir bērnības atmiņas, pārdomas par dzīvē pieredzēto un domu filozofiskais skatījums par vēl nezināmo.

 

Ilgu laiku viņas darbība bija saistīta ar Okupācijas muzeju un represēto atmiņām, kā rezultātā tapuši Latvijai nozīmīgie „Via dolorosa” un citi atmiņu krājumi.  Anda Līce – vairāk nekā 20 dzejas un prozas grāmatu autore, vienlaikus labi pazīstama arī kā aktīva publiciste. Dzejniece par ieguldīto mūža darbu un izcilu devumu Latvijas kultūrā, veicinot okupācijas seku pārvarēšanu un Latvijas vēsturiskās atmiņas saglabāšanu, saņēmusi Ministru kabineta balvu. Viņas darbs novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieces pakāpi, kā arī Aspazijas un Viedenbauma balvām.

 

Stāv vaļā logs. Balts aizskars elpo rāmi,
un diena vēl nav ielogota rāmī,
bet audekls jau nogruntēts.
Kās dīgs no tā , kas tika vakar sēts?
Kad saule vēzēs nokaitētu otu,
tu – savu līdzi, cik vien labi proti, un pilēs zelts, kad rudzu lauks būs pļaujams, tev arī tiks, cik radīšanai ļaujies…”


Patīkamo noskaņu, spēlējot dažādus mūzikas instrumentus, bagātināja viņas meita, dzejniece un mūziķe Elīna Līce. Māksliniece atskaņoja dažādu gadsimtu un tautu skaņdarbus gan uz klavierēm, mutes ermoņikas un stabules. Koncerta laikā notika pat jauna skaņdarba radīšana un improvizēšana. Pasākums noritēja siltā, radošā gaisotnē ar lielu klausītāju atsaucību, ieinteresētību, uzdodot abām dzejniecēm daudz dažādus jautājumus, kuri rosināja uz pārdomām katru pasākuma apmeklētāju.

 

 

Ziņu sagatavoja:

Didzis Akmentiņš

Sarkaņu pagasta Biksēres bibliotēkas vadītājs