Akcijā “Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana”, kas norisinās pasaules kampaņas “@your library” ietvaros un ir aizsākta 2010.gadā, šogad tiek veltīta tematam par pasaules kultūras un dabas mantojumu, tādejādi ievadot 1972.gada UNESCO Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzības 40.gadadienu, kas tiks atzīmēta 2012.gadā. Akcijas mērķis ir apzināt pasaules kultūras un dabas mantojumu, sekmēt unikālu vērtību Latvijā un pasaulē izzināšanu un saglabāšanu. Vienlaicīgi tiks izcelta bibliotēkas nozīme sabiedrības attīstībā kā neatņemams mūsdienu informācijas resurss, kas sniedz plašas iespējas zināšanu apguvei, kultūru daudzveidības un kopības izzināšanai. Akciju organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), Latviešu valodas aģentūru un Latvijas Bibliotekāru biedrību.

Bibliotēkas Latvijā rīkos diskusijas, pasākumus, spēles, viktorīnas, piemēram, rosinot to dalībniekus salīdzināt Latvijas dabas un kultūras mantojuma vietas ar pasaules vietām, kā arī apkopojot tās un atzīmējot akcijas “Pasaule t@vā bibliotēkā” kopīgā kartē.

Kartē tiks iekļauti akcijas dalībnieku izvēlēti pasaules dabas un kultūras mantojuma objekti, saistot tos ar kādu nacionāla vai lokāla līmeņa mantojuma objektu. Karte plānota kā bibliotēku un akcijas dalībnieku kopēja iniciatīva, lai apkopotu iegūtos izpētes rezultātus, izvietotu informāciju un attēlus, kā arī veidotu individualizētu pieeju mantojuma prezentācijai plašākai auditorijai. Akcijas noslēgumā karte tiks prezentēta kā vizuāls akcijas pasākumu rezultāts un vizītkarte bibliotēku darbības atspoguļojumam.

“Mēs ļoti ceram, ka šī iniciatīva sekmēs un stiprinās saikni un mijiedarbību starp kultūru un izglītību bibliotēkās, kā arī veicinās mūsdienu tehnoloģiju izmantošanu un spēju uz sevi paskatīties pasaules acīm un lepoties ar Latvijas vērtībām. Vērtības un brīnumi dabas un kultūras mantojuma jomā nav jāmeklē tālās zemēs vien, tās ir jāprot novērtēt vispirms pašiem savā dzimtajā pusē, un tieši šo apziņu un pārliecību mēs ceram izplatīt un iemācīt caur plašo bibliotēku tīklu, kas iesaistījies akcijā,” stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja Baiba Moļņika.

 

Akcijas apraksts

Akcijas bibliotēku saraksts

Vairāk informācijas par pieteikšanos akcijai: Ilze Čilipāne, LNB Bērnu Literatūras centrs (ilze.cilipane@lnb.lv).