Ekskursiju laikā klātesošie tiks iepazīstināti arī ar arhitekta privāto bibliotēku un darba studijas kopiju Birkertam veltītā izstādē.

 
Ekskursijas notiks 17. janvārī plkst. 11.00, 14.00 un 18.00. Ekskursijas sākums LNB 1. stāvā pie Klientu apkalpošanas centra. Ilgums – viena stunda. Dalība bez maksas. Iepriekš pieteikties nav nepieciešams.


Gunārs Birkerts ir pasaulē ievērojamākais latviešu arhitekts un viens no redzamākajiem 20. gadsimta otrās puses arhitektiem ASV. Viņš ir autors gandrīz 300 ēkām un projektiem, no kuriem liela daļa uzcelta Amerikā, bet ir projekti arī Eiropā. G. Birkerta radošo rokrakstu veido viņa piederība Ziemeļeiropas modernās arhitektūras izteiksmei, kas spēj modernisma racionālismu savienot ar emocionalitāti.


Gunārs Birkerts dzimis 1925. gadā Rīgā daiļrades psihologa, rakstnieka, folklorista, filozofa Pētera Birkerta (1881–1956) un valodnieces, folkloristes, skolotājas Mērijas Šopas Birkerts (1895–1982) ģimenē. Viņa audzināšana dziļi latviskā un kultūras gaisotnē atspoguļojas viņa darbos kā spēcīgs balsts. Otrā pasaules kara laikā Birkerts izceļoja uz Vāciju un tur pēc kara beidza Štutgartes Tehniskās augstskolas Arhitektūras fakultāti, iegūstot arhitekta un inženiera izglītību. Pēc studijām Birkerts devās uz ASV, kas tolaik bija modernās arhitektūras epicentrs.


Birkerta paveiktā sarakstā ir 18 bibliotēku projekti, daudzu universitāšu ēku piebūves, dažādas sabiedriskās ēkas. Kopumā Birkerts ir bijis autors 287 būvēm.


1988. gadā arhitekts saņēma uzaicinājumu projektēt LNB – Gaismas pili. G. Birkerta rokraksts Gaismas pils projektā izpaužas visā pilnībā. Tā ir laikmetīga ēka, kurai piemīt gan intriģējoša forma, gan arī ļoti spēcīgs simbolisks spēks par Latvijas vēsturi, valstiskuma veidošanos, valsts atdzimšanu, Latvijas kultūras bagātību un krājumu. Ēkā var atpazīt arī daudzus Latvijas un Rīgas ainavas arhetipus, cita starpā arī viensētu, Rīgas panorāmu, Latvijas līdzeno ainavu. Birkerts LNB ir radījis ne tikai augsti kvalitatīvu un mūsdienīgu kultūras un zināšanu būvi, bet arī ilgtspējīgu tās interjeru un LNB mēbeļu skices. 2014. gadā tika atklāta LNB ēka, pievienojoties citām Birkerta ikoniskajām būvēm.

 

Foto: LNB ekspozīcijas “Gaismas pils un Stikla kalns – stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu un tās arhitektu” fragments
  

 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

Tālr.: +371 26472501