Bibliotēka ir kā atspulgs tam, cik demokrātiskā pasaulē mēs dzīvojam, kā skrejceļš, kurā var smelties spēku, gudrību un iedvesmu, lai paceltos spārnos.

 

Daudzas bibliotēkas visā Latvijā tieši nākamajos pāris gados svinēs katra savu pastāvēšanas simtgadi, tāpēc – turpinām svinēt! Turpinām būt nomodā par savu brīvību!

 

Mēs, Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcija (LBB JSS), aicinām ikvienu bibliotēku decembrī – gada pēdējā mēnesī jeb nākamās simtgades pirmajā mēnesī – piedalīties jau Latvijā iemīļotā projektā “Viena diena bibliotēkas dzīvē”, parādot kādu daļu no tās brīvības, kas mājo bibliotēkās. Vai tie ir Ziemassvētki bibliotēkā, vai nākamā gada stratēģisko plānu veidošana, vai jebkurš lielāks vai mazāks, bet vienlīdz svarīgs ikdienā veicamais darbs.

 

Ikviena bibliotēka ir īpaša un ikviens ikdienas un neikdienišķais darbs ir nozīmīgs: grāmatu iepirkšana, uzticamu datubāzu abonēšana, radošu un pārsteidzošu ideju radīšana jauniem sarīkojumiem un projektiem, izstāžu rīkošana, vietējās kopienas vēstures un šodienas stāstu saglabāšana un tālāknodošana. Un vēl un vēl un vēl. Tieši šo, redzamo un arī citiem neredzamo ikdienas darbu aicinām parādīt un izgaismot – parādīt kolēģiem, bibliotēkas lasītājiem, pašvaldības un valsts iestāžu darbiniekiem, lai veicinātu vēl dziļāku izpratni par bibliotēku darbu. Nav nozīmes, vai pārstāvat reģiona galveno bibliotēku vai pagasta bibliotēku, vai esat skolas bibliotēkas darbinieks – ikviens no mums veido Latvijas bibliotēku kopainu. Ikviens no mums var ietekmēt viedokli un, ja nepieciešams, lauzt stereotipus. Lūk, kāpēc ir vērts iesaistīties “LibdayLV 2018”!

 

Kā tas īsti notiek? Aicinām dalībniekus reģistrēties (reģistrācijas anketa) projektam līdz 9. decembrim, un no 10. decembra līdz 21. decembrim dalīties ar savu ikdienu – tvītot, rakstīt tīmekļa dienasgrāmatu jeb blogu, iemūžināt savu dienu fotogrāfijās vai video. Bet pats galvenais ir tas, ka šo nedēļu laikā bibliotekāri satuvinās – viņiem ir iespēja dalīties savās pārdomās, ielūkoties citu bibliotekāru ikdienā, kā arī atklāt savas profesijas “noslēpumus” topošajiem bibliotēku un informācijas speciālistiem. Turklāt tas ir arī labs veids, kā pastāstīt par savu darbu bibliotēkas apmeklētājiem. Lai Jūs pamanītu citi, ziņām, tvītiem un bildēm jāpievieno tēmturis #LibdayLV_2018.

 

2017. gada beigās LBB JSS aptaujāja iepriekšējos projekta dalībniekus, lai gūtu jaunas idejas, izprastu veiksmes un neveiksmes. Ar projekta kopsavilkumu angļu valodā tika iepazīstināti starptautiskā bibliotēkzinātnes simpozija “BOBCATSSS 2018” dalībnieki (prezentācija; referāts). Esam ne tikai apkopojuši, analizējuši un prezentējuši citiem iegūtos rezultātus, bet arī domājuši par jauniem risinājumiem un idejām. Projekta dalībnieku izteiktās domas ir dažādas – lielākoties “Viena diena bibliotēkas dzīvē” tiek vērtēta kā lieliska mārketinga un sabiedrisko attiecību aktivitāte. Bet ir arī kritika un neizpratne par praktiskiem projekta norises jautājumiem, un tieši to mēs esam ņēmuši vērā, plānojot jaunas aktivitātes 2019. gadā! Esam izstrādājuši soli pa solim pamācību par projektu, tā norisi, norādījuši uz veiksmīgiem paraugiem, kā arī izstrādājuši ieteikumus kvalitatīvai dalībai projektā.

 

Aicinām ikvienu no Jums arī turpmāk būt brīviem un modriem, un parādīt to pārējiem ar dalību “LibdayLV 2018”!