Piecu dienu laikā divdesmit velobrauciena dalībnieki apmeklēs vairākas Latvijas un Lietuvas bibliotēkas, lai iepazītos ar to darbu, kopīgi meklētu jaunus izaicinājumus, kas saistīti ar bibliotēkas darba sfēru, kā arī rastu risinājumus un idejas bibliotēku attīstībai nākotnē. Ceļā redzēto un piedzīvoto grupa prezentēs Kauņā, 2 dienu konferencē, saviem Baltijas reģiona kolēģiem, kas, tāpat kā Latvijas grupa, 14. jūnijā dosies ceļā no Plunges (Lietuva), Minskas (Baltkrievija) un Kaļiņingradas (Krievija), lai satiktos, iepazītos, diskutētu, uzzinātu ko jaunu un gūtu interesantu pieredzi. Interese par šo projektu jau izrādījuši kolēģi no Somijas, Dānijas, Zviedrijas, Vācijas u.c.

 

Ideja par projektu Cycling for Libraries (Velobrauciens par bibliotēkām) tika prezentēta vispasaules kongresā IFLA pirms vairākiem gadiem un nu tā ir pāraugusi plaša mēroga profesionālā bibliotekāru kustībā, kas norisinās jau ceturto gadu, pulcējot simtiem dalībnieku Eiropā, ASV, Kanādā un citur pasaulē. Vairāk par projektu: www.cyclingforlibraries.com.

 

Pateicoties Cycling for Libraries projekta popularitātei, ik gadu vairākās valstīs tiek rīkoti vietējā mēroga Velobraucieni par bibliotēkām, kas var norisināties gan reģiona, valsts, gan vienas pilsētas robežās. 2014. gadā šāds brauciens ar nosaukumu Baltic Star apvienos 80 bibliotekārus no Baltijas reģiona un tā kaimiņreģioniem: Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas. Baltic Star projekta laikā katra no četrām grupām dosies ceļā, lai pēc piecām dienām satiktos Kauņā. Brauciena laikā grupas apmeklēs ceļā esošās bibliotēkas un pētīs dažādas, ar bibliotēku saistītas tēmas, ko vēlāk prezentēs konferencē:

  • “Bibliotēka šodien – mīti un realitāte” (Lietuvas grupa);
  • “Bērni, kā bibliotēkas lietotāji šodien un nākotnē” (Latvijas grupa);
  • “Mūsdienīga bibliotēka kā multifunkcionāla telpa” (Krievijas grupa);
  • “Bibliotēku krājuma attīstība digitalizācijas laikmetā” (Baltkrievijas grupa).

 

Aicinām jūs padarīt šo vasaru īpašu un pieteikties braucienam Baltic Star Preiļi Kauņa. Šī ir lieliska iespēja iegūt papildu sparu un enerģiju darbam, rast neaizmirstamus iespaidus un jaunus draugus, kā arī pieņemt izaicinājumu nelielam fiziskam pārbaudījumam. Lūk, ko par savu pieredzi līdzīgos velobraucienos par bibliotēkām saka Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova: “Esmu starptautiskā velobrauciena Cycling for Libraries veterāne. Kāpēc es braucu? Vispirms, man patīk izaicinājumi. Kad atgriežos no ceļojuma, esmu daudz stiprāka. Bibliotekāriem ir vairāk jākustas, viņiem ir jāiet laukā no telpām gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ar visiem bibliotēkas pakalpojumiem. Esmu redzējusi desmitiem novatoriskas bibliotēkas, runājusi ar dažādu nozaru bibliotekāriem par viņu darbu un vienkārši par dzīvi kā tādu un tas mani ir bagātinājis, paplašinājis manu redzesloku un devis drosmi būt atvērtam. Velobraucienā ieguvu daudzus draugus, tas ir vesels draugu tīkls, kas ir kļuvis par morālu atbalstu ikvienai jaunai iecerei un iniciatīvai.”

 

Īsa informācija par projektu Velobraucienā par bibliotēkām 2014 Baltic Star  Preiļi – Kauņa.:

  • Velobrauciena norises laiks no š.g. 14. līdz 20. jūnijam;
  • Dalībnieku skaits katrā maršrutā – 20 cilvēki;
  • Aptuvenais km skaits maršrutā – 300 km;
  • Ceļā pavadītais dienu skaits – 5 dienas;
  • Konference Kauņā – 2 dienas (19. – 20. jūnijs);
  • Dalības maksa – 100 EUR (ietilpst: naktsmītnes, brokastis un pusdienas, pavadošais autobuss, atstarojošās vestes). Dalības maksā neietilpst ceļa izdevumi līdz Preiļiem un no Kauņas, vakariņas, veselības apdrošināšana u.c.;
  • Reģistrēšanās no š.g. 1. aprīļa līdz 14. maijam.

Reģistrēšanās elektroniskā veidā:

http://www.eventbrite.com/e/cycling-for-libraries-baltic-star-registration-9149764191

 

Iedvesmai ierosinu noskatīties video, kurā Rīgas Centrālās bibliotēkas Ārējā apkalpošanas punkta “Saulaino dienu bibliotēka” BKUS vadītājas Ilzes Margas iespaidus no iepriekšējiem projektiem apkopojusi Ilona Kauce

 

 

 

Kontaktpersona velobraucienam: Antra Vasiļevska

antra.vasilevska@gmail.com

Tālr.: +37126309980