Tā būs iespēja uzzināt vairāk par Austrumu jeb Ķīniešu Jauno gadu, austrumu kultūru un tradīcijām. 

 

Šogad 2016. gada 8. februārī sākās Pērtiķa gads, kas turpināsies līdz pat 2017. gada 27. janvārim. Austrumu jeb Ķīniešu Jaunais gads ir ķīniešu nozīmīgākie svētki, kuros atspoguļojas austrumu kultūras tradīcijas, mentalitāte un ticība. Jaunais gads iezīmē robežu starp ziemu un pavasari, kā arī vīrišķās enerģijas (jaņ) pārsvaru pār sievišķo (iņ). Tā kā Ķīniešu Jaunā gada sākuma aprēķināšana notiek vadoties pēc Mēness kalendāra, tad katru gadu Jaunā gada svinības notiek atšķirīgos laikos, bet vienmēr otrajā Jaunajā mēnesī pēc ziemas saulgriežiem. 

 

Māksliniece par gaidāmo pasākumu, kas notiks 10 dienas pēc Jaunā gada sākuma, stāsta: “Mani sauc Meri (Mary), bet ķīniešu valodā mans vārds skan – Hunge Džan. Esmu ķīniešu arhitekte un māksliniece. Ļoti priecājos par iespēju pastāstīt Rīgas iedzīvotājiem par Ķīniešu Jaunā gada, un konkrēti šogad “Ugunīgā Pērtiķa gada” kultūru, tradīcijām un vēsturi. Ja ir interese par ķīniešu tradīcijām un kultūru, tad esat laipni aicināti piedalīties mūsu seminārā un radošajā darbnīcā. Mēs labprāt dzirdēsim arī jūsu dažādu valstu un tautu pārstāvju unikālo pieredzi jūsu Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijās. 

 

Nav nozīmes, vai dzīvojat Rīgā vai esat iebraucējs šeit, nav nozīmes tam, ko jūs darāt ikdienā – ja vien jūs mīlat dzīvi un mākslu, varēsiet paust savu skatījumu par Austrumu-Rietumu kultūras pārmaiņām. Mūsu mērķis ir radīt harmonisku un priekpilnu atmosfēru. Plānotajās aktivitātēs iekļauta izstāde (manas jaunās skices), dziesmas (ķīniešu, latviešu un krievu valodās), radošās darbnīcas, zīmēšanas un kaligrāfijas mākslas demonstrēšana, kā arī rokdarbi. 

 

Liels paldies Rīgas Centrālajai bibliotēkai un “Latvijas Ķīniešu asociācijai” par atbalstu! Rīga ir skaista un sena pilsēta, kura arvien straujāk attīstās arī par multikulturālu pilsētu. Priecāsimies jūs redzēt pasākumā, un novēlam laimīgu Jauno Ugunīgā Pērtiķa gadu!” 

 

Kontaktinformācija bibliotēkā: 67181018