Sagaidot Baltijas ceļa 25. gadadienu, projekta “Baltijas ceļa stāsti” ietvaros šīs atmiņas tiks apkopotas interneta platformā www.thebalticway.eu, kā arī iekļautas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos, bet 25 no tiem – izdoti īpašā publikācijā.

 

Līdz pat šī gada beigām ikviens aicināts pastāstīt savu Baltijas ceļa stāstu, sūtot to uz UNESCO LNK vai publicējot www.thebalticway.eu. Lai stāstus pēc tam vieglāk apkopot, to autori tiek aicināti izmantot UNESCO LNK mājas lapā pieejamo veidni. Tāpat savus stāstus var pastāstīt projekta vēstnešiem kādā no UNESCO LNK tīklu organizācijām visā Latvijā – muzejiem, Asociēto skolu projekta dalībskolām vai bibliotēkām, kas palīdzēs tos pierakstīt un iesniegt. Vairāk par projektu.

  

“Baltijas ceļš ir nozīmīgs kolektīvās atmiņas veidotājs, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku viņu atmiņās un sajūtās par notikumiem trijās Baltijas valstīs pirms 25 gadiem. Šo vēstures notikumu iezīmē ne vien personīgās tā dalībnieku atmiņas, bet arī jauniešu stāsti, piemēram, par vecvecākiem, kuri ar savu roku siltumu un ticību par brīvu un neatkarīgu valsti saviem mazbērniem stiprināja kopīgo baltiešu brīvības simbola ķēdi,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļnika.

 

Kā projekta “Baltijas ceļa stāsti” atklāšanā 2. aprīlī uzsvēra Vēstures skolotāju biedrības pārstāve Danute Dūra, “mums ir svarīgi apzināt arī to cilvēku stāstus, kuri nevarēja piedalīties Baltijas ceļā, jo, piemēram, auklēja mājās bērniņu, kā arī tos, kuri nevēlējās piedalīties, jo arī tam bija dažādi iemesli, piemēram, bailes no iespējamām represijām pēc tam. Mums ir svarīga katra pieredze”. Savukārt UNESCO LNK Zināšanu sabiedrības programmu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks aicina tieši jauniešus atklāt savu pieredzi un redzējumu: “Mums ir interesanti, kā Baltijas ceļa notikumus atceras tie, kas tolaik bijuši pavisam mazi, vai tie, kas vēl nebija dzimuši un par Baltijas ceļu dzirdējuši tikai no saviem vecākiem, vecvecākiem vai skolā. Kā jaunā paaudze izprot un uztver šos pārdzīvojumus un kā viņi tos var atstāstīt, piemēram, saviem draugiem citās valstīs?”

 

Šogad aprit 25 gadi kopš pasaulē plaši izskanēja informācija par 1989. gada 23. augustā organizēto Baltijas ceļu – unikālu un mierīgu masu demonstrāciju, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

 

Baltijas ceļa dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā “Pasaules atmiņa”.

 

 

Papildu informācija:

Evija Maļkeviča

UNESCO LNK Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja
Tālrunis: 67325109
E-pasts: e.malkevica@unesco.lv

 

 

Sekojiet UNESCO LNK jaunumiem arī Twitter.com, Draugiem.lv un Facebook.com!