Interneta vietnē www.barikadopedija.lv ievietojam Trešās atmodas laika publikācijas un dokumentus ne tik vien tekstuālā, bet arī vizuālā formātā, t. i., lasītāji varēs redzēt, kā raksts reāli izskatījies avīzē vai žurnālā. Tāpat esam paredzējuši tai pievienot audio un videomateriālus, elektroniskās grāmatas un plašu ilustratīvo materiālu.

 

Šādā veidā mēs veidojam unikālu kolekciju par laika posmu no 1985. līdz 1991. gadam, kas būtu interesanta gan tā laika notikumu aculieciniekiem, gan jaunajiem cilvēkiem, kam nav iespējams lasīt pirmavotus.

 

Barikadopēdija ir pieejama bez maksas, un jau tagad tajā ir ap 700 avīžrakstu par 1988.–1991. gada notikumiem un 150 atmiņas par Barikāžu dienām. Lai vizuāli stādītos priekšā – tagadējo apjomu var ietilpināt sešās 500 lappušu biezās grāmatās.

 

Perspektīvā katram iedzīvotājam būs iespējams ievietot arī savas atmiņas gan rakstveidā, gan vizuālā vai skaņas formātā.

 

Pagaidām mēs ievietojam materiālus no “Padomju Jaunatnes”, bet nākotnē tai pievienosies daudzi citi Latvijas laikraksti un žurnāli (arī Jūsu pilsētas un rajonu avīzes), kā arī arhīvu materiāli un dokumenti.

 

Īpaši ieteicam Barikadopēdiju papētīt, gatavojoties 4. maijam! Šo vēsturisko notikumu gatavoja neatlaidīga cīņa vairāku gadu garumā. Piemēram, vai zināt, ka pirms pazīstamās 4. maija deklarācijas bija vēl divas deklarācijas – par suverenitāti un par valstisko neatkarību?

 

Jums kā bibliotekāriem būs interesanti uzzināt, kā tika likts Gaismas pils pamatakmens, kā latviešu valoda kļuva par valsts valodu, kā sarkanbaltsarkanais karogs kļuva par valsts karogu un kā veidojās Latvijas Tautas fronte.

 

Barikadopēdija guvusi pozitīvu ievērību masu mēdijos, un tai ir visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku atbalsts.

 

2012. gada 9. februārī Barikadopēdijai augstu vērtējumu deva Valsts prezidents Andris Bērziņš. (http://www.president.lv/pk/content/?cat_id=605&art_id=19095).

 

Lai Jums būtu ērtāk Barikadopēdiju popularizēt, ir izveidota sadaļa: Logo lejupielādei.

 

Barikadopēdiju veidojam sabiedriskā kārtā, bez maksas. Pretēji solījumiem, valsts atbilsts ir niecīgs – ar to pat nepietiek saimniecisko izdevumu segšanai. Plašāk par to sadaļā: Ziedojumi. Būtu labi, ja Jūsu lasītāji mūs atbalstītu arī šajā jomā. Ja ne citādi, tad kaut vai piezvanot pa tālruni 90067070.

 

Jau iepriekš pateicos par Jūsu atsaucību!