Atcerēsimies Pēteri Martinsonu Aivara Freimaņa un Mārtiņa Jurjāna filmās, Laimoņa Stīpnieka fotogrāfijās, kā arī laikabiedru atmiņu stāstījumos.

 

Pēteris Martinsons (1931 – 2013) ir pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis. Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība suģestējusi un iedvesmojusi dažādu paaudžu keramiķus gan Latvijā, gan ārvalstīs, viņa mākslas izcilību regulāri apliecinājuši panākumi starptautiskos konkursos, viņa personības starojuma laukā radoši uzlādējušies kolēģi darbnīcās un simpozijos, studenti, meistardarbnīcu dalībnieki un vienkārši ceļā satiktie. Pētera Martinsona personība ir daudzšķautņaina – pēc izglītības arhitekts, profesionāli nodarbojies ar alpīnismu, bijis pedagogs Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, veidojis scenogrāfiju Valmieras teātra izrādēm, filmējies vairākās kino lomās. Daudz ceļojis, galvenokārt, lai strādātu, taču vienmēr atgriezies savā zemē, par kuru vienmēr teicis – visskaistākā. Sava radošā mūža darbu izlasi Pēteris Martinsons 2013. gadā dāvināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centram.


(http://www.rothkocenter.com/ekspozicija/peteris-martinsons-mana-keramika )

Pasākumā noskatīsimies fragmentus no Aivara Freimaņa mākslas filmas „Puika” (1977), kur Janča vectēva lomā ir Pēteris Martinsons, kā arī Mārtiņa Jurjāna filmu „Pētera Martinsona eksponāti” (1979). Pateicoties Laimoņa Stīpnieka fotogrāfijām un komentāriem, atcerēsimies Pēteri Martinsonu dažādos viņa dzīves posmos.

Laipni aicinām piedalīties pasākumā gan tos, kuriem Pētera Martinsona vārds neprasa komentārus, gan tos, kuri vēlas uzzināt ko vairāk par pasaulē pazīstamāko Latvijas keramiķi.