Pirmajā festivāla dienā, 3.septembrī pl. 15.00 vienā no Raiņa un Aspazijas dzīvesvietām atmiņu stāstiem par Dīķa ielu senos un ne tik senos laikos dalīsies dzejnieki Velta Kaltiņa, Roalds Dobrovenskis, Jānis Rokpelnis un Inga Ābele. Par muzikāliem akcentiem rūpēsies BJC “Altona” zvanu ansamblis “Priima” un jaunie mūziķi.

 

Vakarpusē divi klasiski dzejas lasījumi. Pl. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 3.stāvā dzeju lasīs Guntars Godiņš, Liāna Langa, Edvīns Raups un Ieva Rupenheite. Savukārt, pl. 19.00 kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards”, Kr.Barona ielā 21a viesosies poļu kolēģi Eugeniušs Tkačišins-Dickis (Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki) un Marčins Sendeckis (Marcin Sendecki). Viņu atdzejojumus sagatavojuši un pasākumā piedalīsies Ingmāra Balode un Māris Salējs.

 

Piektdien, 4.septembrī pl. 18.00 tiks atklāta radio NABA un Bron-Hīts veidotā interneta vietne dzejasdisks.lv. Iepriekš Dzejas dienās izdoti 4 dzejas diski. Lai visi hīti būtu baudāmi laikmetam atbilstošā formā, radio NABA tos nu būs padarījusi pieejamus internetā ikvienam bez maksas. Pasākumā bārā NABAKLAB, Z.A. Meierovica bulvārī 12 piedalīsies arī vairāki dzejas diskos ieskaņoto balsu īpašnieki.

 

Pl. 19.00 Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15 saskares punktus dažādās kultūrās un literārajās formās meklēs projekta “Ziemeļi-Dienvidi” šī gada vēstneši  dzejnieki Marko Pogačars (Marko Pogačar) no Horvātijas un Anuars Duisenbinovs no Kazahstānas.

 

Sestdien, 5.septembrī programmu dalām ar mūsdienu kultūras forumu “Baltā nakts”. “NicePlace Mansards” telpās no pl 20.00 saimniekos apvienība “Orbīta”, Valts un Zane Ernštreiti un Henriks Eliass Zēgners. Pasākums “gaisma/tumsa”  vispirms skatītaji varēs vērtēt jauno “Slow Show” dzejas priekšnesumu, tad dinamisko fotogaleriju un vinila performanci. Bet jau pilnīgā tumsas aizsegā, pl. 22.30 kādreizējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās Kr.Barona ielā 14 dzejniece Liāna Langa aicinās uz eksperimentālu Klasisko dzejas vakaru “Kunst oder Unfall”  skaņas un dzejas improvizāciju, kas veltīta Hardija Lediņa gadam, piedalīsies Kalle un Augusta Lāri (Kalle, Augusta Laar), Ingūna Rubene un Liāna Langa.

 

Pirmā festivāla svētdiena (6.septembris) kā parasti iesāksies aktīvi, aicinot komandas pl.12.00 tikties Bolderājā, lai piedalītos poētiskā orientēšanās spēlē “Raiņa medusmaizes dārzs”. Dalībai spēlē iespējams pieteikties līdz 5.septembrim. Mazliet vēlāk, pl. 14.00 DAD cafe, Miera ielā 17 savu veikumu Literārās Akadēmijas A.Vigula Dzejas meistardarbnīcā atrādīs tās audzēkņi. Pl. 17.00 atkal “Runā dzejnieks”. “NicePlace Mansards” telpās uzstāsies A.Viguls, A.Auziņa, R.Bargais, I.Gaile, Ē.Bērziņa un K.Vērdiņš. Savukārt, pašā vakarā, pl. 20.00 Kaņepes kultūras centrā apvienība “Skaistais dzīvnieks” ar Vari Piņķi režisora ampluā piedāvās uz Kārļa Vērdiņa dzejas krājumiem balstītu izrādes uzmetumu “Dīvainie svētki”.

 

Ar pilnīgāku festivāla Dzejas dienas 2015 programmu iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.lv. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu Facebook.com un Twitter.com kontos.

 

Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.