Balvu “Gada publiskā bibliotēka” pasniedz IFLA (Starptautiskā bibliotēku asociāciju un institūciju federācija) ar mērķi godināt jaunas publiskās bibliotēkas. Dānijas IT uzņēmums Systematic ir balvas galvenais sponsors.

Balva tiek pasniegta publiskai bibliotēkai no jebkuras pasaules valsts, kurai vislabāk izdevies apvienot atvērtu un funkcionālu arhitektūru ar ilgtspējīgiem un radošiem IT risinājumiem un kas vienlīdz lielā mērā iemieso gan digitālo attīstību, gan vietējās kultūras vērtības.

Lai varētu pretendēt uz balvu, bibliotēkai ir jābūt jaunuzceltai, tai jābūt ar nozīmīgu jaunu piebūvi vai jāatrodas ēkā, kas iepriekš nav izmantota kā bibliotēka.

Uzvarētāja paziņošana un apbalvošanas ceremonija notiks IFLA WLIC 2023 kongresa laikā, kas norisinās Roterdamā, Nīderlandē no 21. līdz 25. augustam. Balvas ieguvējs saņems 5000 ASV dolāru naudas balvu.

Lai kvalificētos 2023. gada konkursam, bibliotēkai jābūt uzbūvētai un atvērtai laikā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim.

Pieteikties balvai var no 2023. gada 21. februāra līdz 23. aprīlim.
Lai pieteiktos, izmantojiet tiešsaistes pieteikuma veidlapu.

Starptautiska žūrija pieteikumus vērtēs pēc šādiem kritērijiem:

  1. Mijiedarbība ar apkārtni un vietējo kultūru: tostarp tas, kā arhitektūra atspoguļo vai ņem vērā kopienas vietējo kultūru. Kā bibliotēkas arhitektūra iekļaujas pilsētas ainavā: mijiedarbību ar apkārtējām ēkām un pilsētvidi. Vai bibliotēka darbojas kā kopienas saliedētāja un virzītāja vietējā kontekstā? Vai bibliotēka var darboties kā kopienas “dzīvojamā istaba” ar piekļuvi visiem?
  2. Arhitektūras kvalitāte: ieskaitot to, kā katra bibliotēkas telpa darbojas funkciju un loģistikas ziņā. Kā arhitektoniskā koncepcija tiek īstenotadažādos mērogos ēkā? Kā arhitektūra ietekmē bibliotēkas lietotāju pieredzi?
  3. Elastīgums: ietverot to, kā bibliotēkas telpas ir veidotas un organizētas, lai iedvesmotu lietotāju aktivitātes un iedvesmotu kam jaunam dažādās ēkas telpās. Vai bibliotēkas telpas var viegli pārveidot un izmantot dažādām funkcijām un aktivitātēm? Vai bibliotēkā ir īpašas zonas, piemēram, telpas darbnīcām, skatuve vai mācību telpas? Kā tās tiek izmantotas?
  4. Ilgtspējība: ietverot to, kā ilgtspējības principi ir iekļauti bibliotēkas projektēšanā un darbībā, piemēram, samazinot izmantoto resursu daudzumu, izmantojot vietējos materiālus būvniecības procesā, izmantojot atjaunojamos energoresursus vai samazinot pastāvīgās darbības izmaksas utt.
  5. Mācīšanās un sociālā saikne: tostarp tas, kā bibliotēka piedāvā dažādus izglītības ceļus un kā interjers atbalsta un veicina individuālo, sociālo, kultūras un ekonomisko vajadzību attīstību. Kā bibliotēka uzrunā dažādas vecuma grupas un rosina dažādus mācību formātus vai kopradi? Kā bibliotēkas mācību telpas mijiedarbojas ar pārējo ēku?
  6. Digitalizācija un tehniskie risinājumi: tostarp tas, kā digitālā komunikācija un bibliotēkas satura pieejamība tiek integrēta bibliotēkas telpā, izmantojot mobilās tehnoloģijas. Kāds ir digitālo risinājumu dizains, estētika un mijiedarbība ar apkārtni? Vai tehnoloģijas ir izmantotas inovatīvos un radošos veidos, lai bagātinātu un atvieglotu lietotāju apmeklējuma pieredzi?
  7. Kā bibliotēka atspoguļo ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus (IAM) un IFLA globālo vīziju: lūdzu, miniet konkrētus IAM īstenošanas piemērus, ja nepieciešams.

2022. gada titulu ieguva Mizūlas bibliotēka Montānā, ASV. Starp četrām finālistēm – līdzās ASV, Dānijas un Saūda Arābijas pretendentēm, – bija arī Ogres Centrālā bibliotēka no Latvijas. Konkursa vēsturē šī bija pirmā reize, kad nominantu vidū ir bibliotēka no Baltijas valstīm.

IFLA šādu pasaules mēroga konkursu rīko kopš 2014. gada. Līdzās atzinībai un atpazīstamībai tiek piešķirta arī naudas balva 5000 ASV dolāru apmērā. Konkursu sponsorē Dānijas IT uzņēmums Systematic, piedāvājot inovatīvus un ērtus digitālos risinājumus arī bibliotēkām un skolām. Lai pieteiktos, bibliotēkai jābūt atvērtai iepriekšējā gada laikā jaunā vai pārbūvētā ēkā (kas iepriekš nav kalpojusi kā bibliotēka). Žūrija vērtē arhitektūras ilgtspējību, draudzīgumu dabai, kā arī IT risinājumus.

Vairāk informācijas par balvu un pieteikšanos.

Lasi Bibliotēku portāla interviju “Bibliotēkas nozīmi nezaudēs” ar Ogres Centrālās bibliotēkas vienu no arhitektiem Valdi Onkeli, kā arī interviju “Kopā kopienai” ar 2022. gada laureātes, Mizūlas publiskās bibliotēkas ASV, direktori Slāvenu Lī.

Lai izdodas!

 

Informāciju sagatavoja:
Anna Iltnere
Bibliotēku portāla redaktore
Bibliotēku attīstības centrs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
portals@lnb.lv