Tā kā vairums koledžu un universitāšu koronavīrusa pandēmijas dēļ līdz semestra beigām pāriet uz attālinātām mācībām, universitāšu pilsētiņu bibliotēkas pielāgojas augošajam tiešsaistes pakalpojumu un atbalsta pieprasījumam. Tiešsaistes uzziņa, elektroniska piekļuve mācību grāmatām, palīdzība mācībspēkiem, straumēšanas saturs – tiklīdz mēs nokļūstam jaunajā sociālās distancēšanās realitātē, elektroniskie informācijas resursi kļūst svarīgāki nekā jebkad agrāk.

Virtuālās izstādes

Tā kā lielākā daļa bibliotēku ir slēgtas, un to telpas nav pieejamas, bibliotēkām ir iespēja izstādīt eksponātus tiešsaistē, kur tos var baudīt plašāka lietotāju grupa. Nepastāv laika un telpas ierobežojumi, toties rodas papildu priekšrocības, piemēram, var piedāvāt hipersaites uz biogrāfijām, saistītajiem darbiem un bibliogrāfijām, kā arī tūlītēju savienojumu ar citiem interneta resursiem, kas papildina izstādes saturu.

Rodas jautājums, kā sākt? Fotoattēlu koplietošanas vietnes, piemēram, Flickr un Photobucket, piedāvā materiālus iesācējiem. Līdzīgas instrukcijas pieejamas arī sociālo mediju platformās Instagram un Pinterest. Tādas platformas kā, piemēram, Blogger un WordPress, piedāvā vienkāršas sākuma līmeņa veidnes un dizainu tīmekļvietņu izveidošanai, kā arī papildu materiālus, kas ir bez maksas vai par relatīvi nelielu cenu.

Virtuālās darbnīcas

Kā bibliotekārs jūs, iespējams, jau esat iepazinies ar daudzām bezmaksas vai lētām platformām, kuras tiek izmantotas, lai organizētu attālinātus seminārus un paraugdemonstrējumus. Šāda veida mijiedarbība var tikt organizēta ar Skype, Zoom vai Google Hangouts, kā arī izmantojot iepriekš ierakstītu saturu tādās platformās kā YouTube un Vimeo. Ieteikumus var publicēt arī mazo formu platformās, piemēram, Instagram.

Tāpat kā tiešsaistes izstādes, arī tiešsaistes semināri un konsultācijas dod iespēju pievienot saistītos un papildu resursus. Šīs darbnīcas var sasniegt lielāku auditoriju, ja tās ievieto tiešsaistē, nevis dara pieejamas tikai reāllaika norises formātā.

Tiešsaistes intervijas, paneļdiskusijas, apaļā galda diskusijas un citas sarunas

Šajā sociālās izolācijas laikā ir svarīgi turpināt sarunas par mākslu, kultūru un zinātni. Tiešsaistes diskusijas var būt nenovērtējamas gan sniedzot informāciju, gan veicinot sociālo un intelektuālo izaugsmi.

Tāpat kā semināri, arī diskusijas var notikt tiešraidē un ierakstītā formātā, tostarp ar aplādes starpniecību, kur mākslinieki, zinātnieki un eksperti uzdod jautājumus reālā laikā. Jautājumus var ļaut uzdot arī rakstiski, dodot iespēju tos iesūtīt, pēc tam tos apkopojot un publicējot atbildes. Izmantojot tiešsaistes dokumentāciju un arhivēšanas iespējas, šīs sarunas var būt pieejamas un vērtīgas ilgākā laika posmā.

Tiešsaistes grāmatu klubi

Tiešsaistes grāmatu klubi pasaulē šobrīd ir ļoti populāri. Tie var nodrošināt lielāku apmeklētāju skaitu, kā arī ļauj izmantot jau minētos saistītos resursus par autoriem un viņu darbiem. Dalībnieki var dalīties par saviem iespaidiem pēc grāmatas lasīšanas, izteikt savu sajūsmu vai kritiku.

Saistītie resursu ceļveži

Rīkus un platformas, kuras mēs izmantojam, lai izveidotu priekšmetu rādītājus, autortiesību un informācijpratības rokasgrāmatas, var izmantot arī ceļvežu sagatavošanai, kuri ir saistīti ar dažādām interešu jomām vai aktuālām tēmām. Šādi ceļveži vai tīmekļa resursu saišu apkopojumi ir lielisks veids, kā novirzīt lietotājus ne tikai uz bibliotēkas krājumu un tiešsaistes resursiem, bet arī uz atbilstošiem brīvpiekļuves tiešsaistes informācijas resursiem.

Straumēšana: izrādes, lekcijas un lasījumi

Pat pirms koronavīrusa krīzes daudzas bibliotēkas jau izmantoja straumēšanas platformu priekšrocības, lai dalītos klātienes pasākumos ar plašāku auditoriju. Piemēram, lieliska platforma pasākumiem tiešsaistē ir Zoom, kas nodrošina arī atgriezenisko saiti. Tādas platformas kā Vimeo un YouTube piedāvā lieliskus satura kopīgošanas veidus, piemēram, lasījumus un izrādes. Izpildītāji, autori un stāstnieki var ierakstīt savas sesijas no mājām. Daudzi autori un mūziķi jau piedāvā multividi tiešsaistē, izmantojot savus kanālus, un šeit paveras iespēja sadarbībai ar bibliotēkām, lai piedāvātu savu saturu plašākai auditorijai.

Sociālie mediji

Sociālie mediji pati par sevi ir lieliska platforma, lai dalītos ar izglītojošiem materiāliem un resursiem, taču to loma bieži vien netiek pienācīgi novērtēta. Sociālie mediji ir lieliski piemēroti gan īsas, gan garas formas saturam, piemēram, grāmatu recenzijām, mikrosesijām un intervijām. Tiešsaistes spēles piedāvā dinamisku veidu, kā uzzināt par bibliotēku krājumu un citiem informācijas resursiem.

Resursu un programmu koplietošana

Pat ja mūsu ikdiena uz laiku ir sašaurināta, virtuālā pasaule piedāvā bezgalīgu informāciju un radošu saturu. Tik daudz kultūras apmaiņas jau notiek (un turpinās notikt) tiešsaistē – koncerti, izrādes, muzeju ekskursijas un daudz kas cits. Rezumējot varam teikt, ka pašreizējā situācija piedāvā lieliskas iespējas sadarbībai. Bibliotēku piedāvātais saturs ir ne tikai plašs, bet arī pieejams cilvēkiem tālu ārpus mūsu fiziskajām kopienām. Tā ir lieliska iespēja uzrunāt lietotājus, informēt par mūsu resursiem un dalīties ar tiem.

Bibliotēkas var izmēģināt partnerības iespējas ar dažādām kultūras un mākslas institūcijām, kā arī citām bibliotēkām, gan savās kopienās, gan citur valstī un ārzemēs. Akadēmiskajām bibliotēkām ir iespēja sadarboties ar mācībspēkiem, jo tās veicina tiešsaistes mācību procesu un sniedz atbalstu pētniecībai.

Lai arī nākamie mēneši sola daudz izaicinājumu, tie sniedz arī bezgalīgas iespējas izpētīt jaunus medijus, platformas un veidus, kā piesaistīt lietotājus ārpus četrām bibliotēkas sienām. Kamēr mūsu kopienas fiziskā ziņā sarūk, tiešsaistes pasaulē tās paplašinās.

 

Raksts sagatavots balstoties uz Kristy Bowen tiešsaistes publikāciju:

Taking Academic Library Programs Online: COVID-19 & Beyond
March 26, 2020
By Kristy Bowen, Access Services Assistant/Curated Learning and Programming, Columbia College Chicago.
Pieejams: https://programminglibrarian.org/articles/taking-academic-library-programs-online-covid-19-beyond

 

Rakstu sagatavoja:

Elita Vīksna
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Bibliotēku attīstības centrs
E-pasts: elita.viksna@lnb.lv