Plkst.12.40 – 16.00 ceļojums pa Rīgas centru, iepazīstot:
• “liktenīgās satikšanās” vietas jeb – kur Aspazija pirmoreiz satika Raini, Janis Rozentāls – Elliju Forseli, Ojārs Vācietis – Ludmilu Azarovu;
• stāstus par draudzību, kas saistīja Rūdolfu Blaumani ar Viktoru Andrejanovu, Annu Brigaderi un Madi Svili Peņģerotu, un Ojāru Vācieti ar Dzidru Ķiguri-Nīmandi, kā arī citus stāstus.

Ceļojuma laikā iespēja satikt Aspaziju aktrises Zanes Jančevskas atveidojumā un viesošanās Andreja Upīša memoriālajā muzejā un Krišjāņa Barona muzejā. Noslēgums Jāņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā.

 

Biļetes cena – 6.00 EUR

Uzziņas un pieteikšanās ceļojumiem: 26703293 (projekta vadītāja) vai katram_sava_riga@inbox.lv

Biļešu iepriekš pārdošana Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

Informācija:  http://memorialiemuzeji.lv/katram-sava-riga/

 

Atbalsta: VKKF

 

8. marta akcijas/ceļojuma “Liktenīgā satikšanās” norises vieta – Rīgas centrs un ceļojums būs veltīts stāstiem par mīlestību un draudzību, par romantiku un nejaušībām, kas pārvērtušās par Notikumiem.

Aspazija savā autobiogrāfijā rakstīja: “nejaušs gadījums vai, pareizāk, liktenis mani saveda ar Raini kopā: īsi priekš “Vaidelotes” uzveduma Garais bij pasteidzies sarakstīt recenziju, jo es viņam biju devusi izlasīt manuskriptu. Recenzija bija ļoti laba, bet tur galīgi bija pārprasts Mirdzas raksturs. Tas mani ļoti uzbudināja, jo Mirdza biju es pati un cits viss bija blakus lieta. Es, neko vairs nedomādama, kā vētra aizdrāzos uz “Dienas Lapas” redakciju, uzsviedu rakstu uz galda un teicu, lai raksta, cik slikti grib, tikai ne nepareizi.” Bet kur atradās “Dienas Lapas” redakcija, kurā bāls, pašaustās drēbēs un mazliet nervozējot pirmoreiz Rainis ieraudzīja “kā vētru” ieskrienošo Aspaziju? Kur Janis Rozentāls satika Elliju Forseli? Un kur Ojārs Vācietis iepazinās ar Ludmilu Azarovu? Par šīm (un ne tikai…) “liktenīgās satikšanās” norisēm stāsti būs akcijā/ceļojumā sestdien, 8.martā.  

Ceļojuma sākums Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā (Lāčplēša iela 48/50 dz.14), kur stāsts “A.Čaks un viņa četras mīlestības”. Pirmais nopietnais mīlestības iedvesmas avots ar konkrētu vārdu topošā dzejnieka biogrāfijā bija Leontīne Amālija Rundele, klasesbiedrene, ar kuru kopā dzejnieks mācījās Rīgas 2. Valsts vidusskolā. Gudra meitene ar gariem, melniem matiem, kura bieži palīdzēja A.Čakam risināt skolas mājas darbus. Skolas laiku draudzība vēlāk pārauga skaistā mīlestībā un iedvesmoja dzejnieku rakstīt un izdot pirmos dzejas krājumus. 1925. gada rudenī, kad Čaks sāka strādāt Drabešu bērnu internātskolā kā skolotājs, viņa dzīvē parādījās vēl viena skaista meitene, pievilcīgā blondīne no Cēsīm – Angelika Blaua. Enerģija, dinamisms, kas strāvoja no Angelikas, spārnoja A.Čaku jaunām virsotnēm poēzijā. Anitas Bērziņas un A.Čaka mīlestības sākums 1933.gada rudenī bijā kā nebeidzami svētki. Viņi bieži gāja garās pastaigās, parādījās sabiedrībā. A.Čaks ļoti lepojās ar savu jauno un skaisto draudzeni. Viņi apmeklēja kafejnīcas, daudz smējās un jokoja. Anita, ienākot savā jaunajā ģimenē, uzņēmās jaunos pienākumus. A.Čaks bija pieradis sevi perfekti parādīt sabiedrībā, un viņš vēlējās tikpat perfektu līdzgājēju gan mājās, gan ārpus tām. 1941.gadā Anita kļuva par pirmo un vienīgo A.Čaka sievu. Pēdējā no A. Čaka sievietēm bija Milda Grīnfelde, ar kuru kopā dzejnieks pavadīja pēdējos septiņus savas dzīves gadus. Mīlestības kvēlē un sajūsmā tapa dzejoļi, kuri 1980.gadā tika izdoti dzejas krājumā “Debesu dāvana”.

Ceļojuma “Liktenīgā satikšanās” laikā būs iespēja uzzināt stāstus arī par Maldoņa ģimnāzijas audzēkņu Marijas Annas Dišleres un Paulas Jēgeres iepazīšanos ar Jāni Akurateru, par Ojāra Vācieša draudzību vēstulēs ar Dzidru Ķiguri-Nīmandi, par Krišjāņa Barona dēla iepazīšanos ar savu nākošo sievu Līnu un šī notikuma uztveri Barontēva ģimenē. Savukārt par Rūdolfa Blaumaņa dzīvē nozīmīgiem cilvēkiem stāsti būs ceļojuma ietvaros, apstājoties pie Viktora fon Andrejanova, Mades Sviles Peņģerotas un Annas Brigaderes bijušajām dzīves vietām. Ceļojuma laikā būs iespēja arī satikt Aspaziju aktrises Zanes Jančevskas atveidojumā un viesoties Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Krišjāņa Barona muzejā un Rūdolfa Blaumaņa un Jāņa Rozentāla muzejā, kur būs arī ceļojuma noslēgums.

8. marta ceļojums “Liktenīgā satikšanās” noritēs 9 muzeju organizētā projekta “Katram sava Rīga” ietvaros, kurā ar VKKF atbalstu 2014. gadā katra mēneša otrajā sestdienā aicinām doties ceļojumā/akcijā, lai iepazītu Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus no dažādiem tematiskiem skatu punktiem. Projekta ietvaros ir jau notikuši ceļojumi “Bohēmas vietas Rīgā” (janvārī) un “Kā es braucu Ziemeļblāzmas lūkoties” (februārī).

 

Papildus informācija:
katram_sava_riga@inbox.lv

Maira Valtere

Projekta “Katram sava Rīga” vadītāja

Jāņa Akuratera muzeja

Izglītojoša darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja

Tālr.: 26703293