Savās aktivitātēs un bibliotēku aizstāvības darbā IFLA lielu uzmanību pievērš cilvēktiesību jautājumiem. Bibliotēku darba pamatā ir ne tikai cilvēku tiesības uz vārda brīvību un brīvu piekļuvi informācijai, bet arī daudzas citas cilvēktiesības. Tādēļ jau pirms 10. decembra IFLA publicētajos resursos tiek akcentēta bibliotēku un cilvēktiesību saistība. Bibliotēku politikas un aizstāvības emuārā visas nedēļas garumā tiek publicēta ziņu sērija, kā arī atsevišķi raksti un videoklipi.

Lai palīdzētu bibliotēkām parādīt savu iesaisti un uzsākt diskusijas par cilvēktiesību jautājumiem, IFLA ir sagatavojusi plakātu, kuru iespējams lejuplādēt. Tāpat IFLA ir izveidojusi materiālu, kurā skaidrots Cilvēktiesību deklarācijas svarīgums un sniegti ieteikumi, kā bibliotēkas var iesaistīties Cilvēktiesību dienas aktivitātēs.

 
Plašāk par IFLA plānotajām aktivitātēm šī gada Cilvēktiesību dienā:

https://www.ifla.org/node/91728

Ja arī jūs savā bibliotēkā atzīmēsiet Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 70. gadadienu, lūgums nosūtīt informāciju uz e-pastu esmeralda.moscatelli@ifla.org.

Iedvesmai aplūkojiet Dag Hammarskjöld Library veidoto tiešsaistes izstādi “30 raksti, 30 dokumenti”, kurā mēģināts rast atbildes uz jautājumiem: Vai Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas noteikumi joprojām ir spēkā? Un ja ir, kā tie attiecas uz pasauli, kurā mēs šodien dzīvojam?

 

Ziņa sagatavota pēc IFLA materiāliem.

 

 
Ziņu sagatavoja:

Kristīne Deksne

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Bibliotēku attīstības centrs

Tīmekļa resursu redaktore

Tālr.: 67716043

E-pasts: portals@lnb.lv