Lasīšanas stafete notiek jau trešo gadu, un dalībnieku skaits katru gadu kļūst arvien lielāks, pirmajā gadā piedalījās 23 bērni, otrajā – vairāk nekā 170 bērni un šogad – jau vairāk nekā 220 bērni. Noslēguma pasākumā tika apbalvoti vairāki aktīvākie lasītāji, uzvarētāju vidū pelnītu atziņu guva Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas audzēknis, Valmieras bibliotēkas lasītājs un VIBJO Sudraba ZIRGs dalībnieks Ričards Edijs Štibe:


– Bija maija vidus, kad tika izsludināta Lasīšanas stafete 2017. Lai gan biju ievērojis afišu, tā netika apskatīta tuvāk, līdz personīgi saņēmu ziņu no skolas bibliotekāres par konkursu. Izlasīju, apdomājos, secināju, piedalījos.


Lasīšanas stafete ir tīri vienkārša – jāizlasa grāmata, jāuzraksta atsauksme par to, jāpublicē tā sociālos tīklos. Personīgi šis konkurss likās kā bonuss vai papildinājums lasīšanai, ko tāpat ikdienā labprāt daru. Protams, nevarēja atvērt grāmatu skapi un ņemt visus labi zināmos romānus pēc kārtas. Vajadzēja lasīt apgāda “Zvaigzne ABC” noteiktās, kas atbilst attiecīgajai vecuma kategorijai. Par grāmatām… jāatzīst, ka savas jeb 14 – 16 gadu vecuma grupas atbilstošajā sarakstā pārsvarā valdīja fantāzijas žanra darbi, kas, protams, spēj visai ātri piesaistīt, jo īpaši kūtrāku lasītāju. Pašu gan tas īpaši neiepriecināja, jo vairāk esmu kriminālu vai vēsturisku romānu piekritējs. No 26 piedāvātajām grāmatām izlasīju vien 8. Divos mēnešos izlasīt 8 grāmatas – tas ir 1 grāmata nedēļā… ņemot vērā, ka paralēli vajadzēja veikt citus pienākumus, to var vērtēt kā diezgan labu rezultātu. Protams, ir vieta izaugsmei.


Pašu atsauksmju rakstīšana nesagādāja kāda veida grūtības vai apgrūtinājumus. Tieši otrādi – palīdzēja labāk izprast daiļdarbus, jo bija zināmi kritēriji, pateicoties kuriem varēja ievērot nianses. Izvēlējos trīs pamatkritērijus – tēli, viņu savstarpējās attiecības, emocijas un rakstura īpašības, vide, tās vizuāla aprakstīšana, kā arī notikumi, to secīgums, intrigas vai jautājumu radīšana lasītājam. Protams, svarīga bija arī daiļdarba spēja piesaistīt. Skatījos arī citu kolēģu domas par attiecīgajām grāmatām. Priecājos par dažādību – citu atsauksmes ar savējām varēja gan sakrist, gan būtu pretējas, radot mazas pārdomas. Ar smaidu atceros kolēģa, kam sūtīja atsauksmes tālākai publicēšanai sociālos tīklos, lai varētu pie reizes popularizēt domubiedru grupu, kurā arī pats esmu, vārdus, ka recenzijas ar katru reizi kļūst arvien garākas.


Noslēguma pasākums risinājās uz “Tallink” kuģa “Isabelle”. Zālē varēja just patīkamu, omulīgu atmosfēru. Skanot pašu radītām fanfarām tika nosaukti katras vecuma grupas 10, žūrijas prāt, labākie Lasīšanas stafetes 2017 dalībnieki. Specbalvas tika arī čaklākajiem e-grāmatu lasītājiem vai soc. tīklu izmantotājiem, kur arī atsauksmes varēja lasīt. Vija Kilbloka savā runā teica, ka ir jauki par lasīšanu saņemt atalgojumu. Pēc pasākuma katrs atnākušais tika aicināts apmeklēt kuģa veikalu, kas tika speciāli atvērts par godu Lasīšanas stafetes 2017 noslēgumam.


Kā jau minēju, šis konkurss nāca kā bonuss. Piekrītu V. Kilblokai, ka ir patīkami saņemt kādu balvu par šķietami ikdienišķu nodarbju veikšanu, tāpēc iesaku ikvienam, kam patīk lasīt, iesaistīties šādā avantūrā, kas nes tikai pozitīvas lietas – iespēju iegūt autogrāfu vai fotogrāfiju no populāriem grāmatu izdevējiem vai tulkotājiem, piedāvājumu, piemēram, septembrī tikties ar Zviedrijas rakstnieku un ilustratoru J. Vegēliusu, pie reizes saņemot viņa jaunāko daiļdarbu, galu galā tikt uz kuģa par tik vienkāršu un pašsaprotamu nodarbi kā grāmatu lasīšana.


 

Noslēgumā piedalījās arī latviešu rakstnieki: Laura Dreiže, Ieva Melgalve, Linda Nemiera un Dzintars Tilaks, kā arī tulkotājas Ieva Elsberga un Astra Šmite.

Tika apsveiktas arī bibliotēkas, kuras gan stāsta par jaunākajām grāmatām, gan arī informē par dažādiem konkursiem un notikumiem, to skaitā arī par Lasīšanas stafeti. Konkursa organizētāji stafetes dalībniekiem lūdza norādīt, kuras ir viņu iecienītākās bibliotēkas, un visvairāk balsu savāca: Ventspils bibliotēka, Saldus pilsētas bibliotēka, Salacgrīvas pilsētas bibliotēka, Jēkabpils galvenā bibliotēka, Tukuma rajona centrālā bibliotēka, Valmieras bibliotēka, Salaspils novada bibliotēka un Rīgas Centrālā bibliotēka.


Lasīšanas stafete nevarētu notikt, ja nebūtu sarakstītas un iztulkotas daudz skaistas un interesantas grāmatas. Tāpēc pēc konkursa noslēguma tika apkopoti dati par populārākajām un iemīļotākajām grāmatām un tās ir: Džeronīmo Stiltona grāmatas, ko tulkojusi Astra Šmite; Deivida Pilkija “Dogmens”, ko tulkojusi Lilija Berzinska; Džefa Kinnija “Grega dienasgrāmatas”, Reičelas Renē Raselas “Nikijas dienasgrāmatas”, Patrika Nesa “Septiņas minūtes pēc pusnakts” – šīs visas ir tulkojusi Daina Ozoliņa; Ērinas Hanteres “Klanu kaķi”, ko tulkojusi Ieva Elsberga un latviešu autora Dzintara Tilaka grāmata“Oki doki!”.

 

Pasākuma FOTO