Piektdien, 25. septembrī, no plkst. 11:00 līdz 20:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūtu norisināsies “Zinātnieku nakts” 2015. gada programmas “Gaisma” pasākumi. To laikā ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar grāmatu izstādi “Gaisma dabā, zinātnē un mūsu ikdienā”, klausīties lekciju par gaismas fizikālajām īpašībām, klausīties priekšlasījumu par seno latviešu Gaismas dieviem, anekdotes, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās, Apgaismības laikmeta dzejas meistarklasē, viktorīnā un citās aktivitātēs. Ieeja bez maksas.

 

PROGRAMMĀ


Radošā darbnīca bērniem “Dzīvīgās gaismiņas” – Bērnu literatūras centrā (7. stāvā) no plkst. 11:00 līdz 16:00. Kas ir gaisma un kur tā rodas? Kāpēc lietus laikā redzama varavīksne? Kā strādā TV pults? Kā mediķi gaismas īpašības pielieto savā darbā un vēl daudz zināmu un nezināmu lietu par redzamo un neredzamo gaismu mums apkārt. Pēc interaktīvās lekcijas bērni praktiskajā darbnīciņā izgatavos kādu ar gaismas īpašībām saistītu līdzi paņemamu priekšmetu.

 

Grāmatu izstāde “Gaisma dabā, zinātnē un mūsu ikdienā” – Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā (3. stāvā) no plkst. 12:00 līdz 20:00. Izstādē būs apskatāmas grāmatas par gaismas pētniecības vēsturi, fotobioloģiju, bioluminescenci, gaismu astronomijā, gaismas ātrumu, optiku, fotofiziku, fotoniku, gaismu un cilvēka veselību, fototerapiju, apgaismošanu un citām aizraujošām tēmām. 

 

Lekcija “Zināmā Nezināmā gaisma” – Tehnoloģiju un dabas zinātņu lasītavā (3. stāvā) plkst. 18:00 un 19:00. RTU profesors Andris Ozols ar eksperimentu palīdzību interesentus iepazīstinās ar tādām ikdienā mazāk ievērotām gaismas īpašībām kā gaismas difrakcija un polarizācija, kā arī gaismas spiedienu un gaismas t.s. korpuskulāri viļņējādo duālismu (gaisma vienlaicīgi ir gan elektromagnētiskie viļņi, gan daļiņu fotonu plūsma).

 

Meistarklase “Apgaismības laikmeta dzeja” – LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) no plkst. 17:00 līdz 20:00. Meistarklases laikā tiks sniegta iespēja izkopt prasmes 18. gadsimta strofās un atskaņu mākslā, pastorāles, idillēs un bukolikās (vada dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš).

 

Viktorīna “Gaismas spēles” – Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) no plkst. 17:00 līdz 20:00. Literatūra, teātris un citas mākslas no Vecā Stendera līdz mūsdienām.

 

Gaismas dainu darbnīca – Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) no plkst. 17:00 līdz 20:00. Dabas un mitoloģisko dziesmu cikls; Saule, Mēness, Austra, Auseklis un Ūsiņš latviešu tautasdziesmās.

 

Senu folkloras pierakstu gaismā celšana – Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) no plkst. 17:00 līdz 20:00. Iespēja atrast, atšifrēt un aprakstīt garamantas Latviešu folkloras krātuves digitālajā arhīvā www.garamantas.lv.

 

Gaišu un tumšu anekdošu turnīrs – Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) plkst. 17:30, 18:30, 19:30. Iespēja klausīties, smieties un “spēkoties” ar folkloristu Gunti Pakalnu.

 

Priekšlasījums “Gaismas dievu atnākšana – kā latvieši meklēja savus dievus” – Latviešu folkloras krātuves lasītavā (5. stāvā) plkst. 18:00 un 19:00. Vada folkloras un mitoloģijas pētnieks Aldis Pūtelis.

 

Ikgadējais “Zinātnieku nakts” pasākums 2015. gada 25. septembrī notiks vienlaikus astoņās pilsētās – Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī un Valmierā.

 

“Zinātnieku nakts” ir Eiropas līmeņa pasākums, kuru organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to daudzo Eiropas valstu – Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk nekā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

 

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā veltītas gaismas tematikai, sniedzot ieskatu daudzveidīgajos gaismas izpausmes veidos dabā un sabiedrībā un tās izmantošanā.

25. septembrī plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, augstskolu fakultātes, bibliotēkas un muzeji, kur interesenti varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu.

 

Aicinām izmantot iespēju uzzināt nezināmo un ielūkoties vietās, kas ikdienā pieejamas tikai speciālistiem!