Ukrainas bibliotekāru mērķis ir iepazīties ar Latvijas bibliotēku  piedāvātajiem pakalpojumiem, to attīstību, kā arī smelties pieredzi, kas uzkrāta, veidojot bibliotēku kā pašvaldības sabiedrisko centru. Jaunie bibliotēku speciālisti vēlas izzināt, kādas ir visefektīvākās sadarbības formas ar nevalstiskajām organizācijām un sabiedrību, kādas darba metodes izmantot, lai palielinātu bibliotēkas apmeklētāju skaitu, kā darbojas bērnu bibliotēkas.

 

Grupas dalībnieki pārstāv dažādus Ukrainas reģionus un pilsētas- Kijevu, Harkovu, Nikolajevu, Hersonu, Dņepropetrovsku, Čerņigovu, arī Krimu.

 

Jaunie speciālisti strādā gan reģiona zinātniskajās bibliotēkās, gan publiskajās un jauniešu bibliotēkās. Lai piedalītos mācību braucienā pa Latvijas bibliotēkām, grupas dalībniekiem bija jāiztur atlases konkurss. Pēc vizītes Latvijas bibliotēkās grupas dalībnieki izstrādās plānu, kā iegūtās idejas un zināšanas adaptēt savās bibliotēkās.

 

Ukrainas bibliotekāru vizīti organizē nevalstiska organizācija “Творческий центр ТЦК” un finansiāli atbalsta programma “Библиомост”.

 

Ventspils bibliotēkas un Ukrainas bibliotēku speciālistu sadarbība aizsākās pirms diviem gadiem, kad Ventspilī tika organizēta Starptautiskā jauno bibliotekāru akadēmija “Globālie bibliotekāri”, kurā  pulcējās vairāk kā 50 dalībnieki no Rumānijas, Bulgārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Moldovas, Vjetnamas, Indonēzijas, Botsvanas, Kolumbijas un ASV.