Tikpat dažādi kā valoda, ko dzird runājam Kandavā, Rīgā vai Piebalgā, sagaidāmi arī svētku notikumi. Skolās, muzejos, bibliotēkās, laukumos, pilskalnā un pat zem dižozola skanēs dzeja un dziesmas, notiks konkursi, orientēšanās sacensības un improvizētas teātra izrādes. Tārgales pamatskolā mācīsies rakstīt pa ventiskam. Koknesieši radīs jaunvārdus – alternatīvas vārdiem “spīkers”, “burgers” un  “premjers”. Džūkstes pasaku muzejā locīs mēles vietējā dialektā, bet Jelgavā spēlēs teātri, saucot lietas senvārdos. Savukārt Rīgas Centrāltirgū uz vienas skatuves kāps jaunie dzejnieki un repa mākslinieki.

Nav jāskatās arvien tik grāmatā!
Uz tirgus skan ar daža gudrība.

Šīs Jura Alunāna rindas ir 2015. gada Valsts valodas dienas sauklis. Ceturto gadu pēc kārtas latviešu valodniecības pamatlicēja dzimšanas dienā celsim godā valsts valodas bagātības. Reiz izveidojusies, gudru un talantīgu prātu slīpēta, tā turpina mainīties arī šodien.

Kā svinēs valodu tavā novadā? Pilnu notikumu klāstu vari iepazīt Valsts valodas dienas svinību kartē

Akciju organizē: Rakstniecības un mūzikas muzejs, Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”, Krišjāņa Barona muzejs un Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs.