Līdz šim autortiesības uz ķecerīgo pamfletu piederēja Bavārijas zemei, kas kopš Otrā pasaules kara beigām kategoriski liegusi šo sacerējumu izdot vai tirgot visā Vācijā. Taču 2015. gadā beidzas autortiesību termiņš, un “Mein Kampf” nonāks sabiedriskajā īpašumā.

Tomēr visu 16 Vācijas federālo zemju tieslietu ministri vienojušies, ka arī pēc autortiesību termiņa beigām Hitlera opusa pārpublicēšana nebūtu pieļaujama.

Tomēr domājams, ka akadēmiskais un ar plašiem komentāriem papildinātais “Mein Kampf” izdevums, kuru gatavo Minhenes Mūsdienu vēstures institūts (IfZ), vienalga ieraudzīs dienasgaismu, jo Bavārijas zemes valdība jau janvārī ļāvusi noprast, ka, neskatoties uz iebildumiem pret “nacistu bībeles” atkārtotu publicēšanu, pret zinātniekiem tiesiskā vajāšana netiks uzsākta.

Ceturtdienas lēmumu Bavārijas tieslietu ministrs Vinfrīds Bausbaks jau nodēvējis par “nepārprotamu signālu pret neiecietību, ksenofobiju un antisemītismu”.

“Vācijai ir īpaša vēsturiska atbildība, kuru mums jāievēro,” uzsvēra Bausbaks, piebilstot, ka pasaule uzmanīgi vērojot, kā Vācija grasās tik galā ar šo “antihumāno” sacerējumu.

“Mēs vēlamies sistemātiski izmantot krimināllikuma piedāvātos līdzekļus, [lai nepieļautu “Mein Kampf” atkārtotu izdošanu]. Mēs to esam parādā holokausta upuriem un viņu ģimenes locekļiem,” norādīja ministrs.

Zemju tieslietu ministri, kas bija pulcējušies uz divas dienas ilgo sanāksmi Baltijas jūras piekrastes kūrortpilsētā Bincā, vienojušies, ka pēc 2015.gada 31.decembra nav pieļaujama jebkāda neakadēmiska un ar atbilstošiem komentāriem nepapildināta “Mein Kampf” izdevuma parādīšanās.

Vienlaikus ministri lūguši zemju virsprokurorus apspriest ar šo jautājumu saistītās juridiskās problēmas ar Vācijas ģenerālprokuroru.

Hitlers savu “opus magnum” sarakstīja, atrodoties Landbergas cietumā, kur viņš izcieta sodu par piedalīšanos 1923.gada tā dēvētajā Alus pučā.

Nacistu režīma laikā grāmata tika izdota daudzos miljonos eksemplāru, un kopš 1936.gada tā kā kāzu dāvana tika pasniegta visiem jaunlaulātajiem.

Lai gan “Mein Kampf” gan vācu valodā, gan dažādos tulkojumos var brīvi atrast tīmeklī, varasiestādes bažījas par simbolisko ietekmi, kādu varētu iegūt Hitlera paskvilas atkārtota likumīga izdošana Vācijā.