Kalendārā iekļauta viena no pasaules izcilākā gleznotāja un dižākā ģēnija Leonardo da Vinči 500. gadadiena, vāciešu izcelsmes mūziķes un komponistes Klāras Šūmanes 200. gadadiena, talantīgā krievu rakstnieka Aleksandra Solžeņicina 100. gadadiena, revolucionārā Dienvidāfrikas politiskā līdera Nelsona Rolihlahla Mandelas 100. gadadiena un citi ievērojami notikumi. Vairāk informācijas par UNESCO svinamo dienu kalendāru 2018.-2019.gadam https://en.unesco.org/celebrations/anniversaries.


Līdzās šīm UNESCO svinamo gadadienu iniciatīvām 2018.-2019. gadam, apstiprinātas arī divas Latvijas nominācijas -izcilā valodnieka, etnogrāfa, folklorista un sinologa Pētera Šmita 150. gadadiena 2019. gadā un septiņu, Latvijai nozīmīgu kultūras, izglītības un zinātnes institūciju – Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Valsts Vēstures arhīvs, Latvijas Universitāte un Latvijas Nacionālā Opera un Balets – simtgade 2019. gadā. Abas nominācijas izvirzītas un pēcāk arī apstiprinātas, balstoties uz to tiešu sasaisti ar UNESCO galvenajiem mērķiem un nozīmi starpkultūru dialoga veicināšanā.

UNESCO svinamo dienu kalendārā tiek atzīmēti dalībvalstīm nozīmīgi notikumi, kas bijuši izšķiroši jaunu ideju attīstībai, kā arī personības, kuras ar savu darbu devušas ieguldījumu izglītības, zinātnes un kultūras veicināšanā. UNESCO ikkatru divu gadu periodā izceļ šīs nozīmīgās gadadienas, pievēršot starptautiskās sabiedrības uzmanību un vairojot izpratni par pasaules kultūras daudzveidību un tās vērtībām.
UNESCO svinamo dienu kalendārs pieejams angļu valodā vietnē: https://en.unesco.org/celebrations/anniversaries .


Par UNESCO


UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 195 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski. Plašāk: www.unesco.lv un Facebook.com/UNESCOLNK.

 

 
Papildu informācija:
Kitija Balcare

UNESCO LNK komunikācijas konsultante
Mob. tālr.: (+371) 29683396

E-pasts: k.balcare@gmail.com