Tradicionāli Jaunā gada janvāris ir sākums jaunām vēl nezināmām lietām pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” sešgadīgajiem audzēkņiem. Rudens pusē tiks uzsāktas skolas gaitas, tāpēc jo lieti noder iepazīšanās ar bibliotēku un tur esošo grāmatu dzīvi. Bibliotekārā stunda “Kur un kā “dzīvo” grāmatas”? rada interesi un darbošanās prieku bērniem no grupiņām “Knīpas un Knauķi”, “Zaķēni”/”Burtiņi” un “Zvaigznītes”.

Ceļš uz Ulbrokas bibliotēku ir sniegoti balts un īpaši mirdzošs no sniegpārslu zvaigznītēm. Ir ziema un pūš auksts vējš. Taču sagaidīšana, ienākot grāmatu pasaulē, ir pasakaini silta. Gluži kā pasakā par omulīgo trollīti Muminu un viņa draugu Susuriņu. Somu literatūras varoņi ir iecienīti visā plašajā pasaulē. To draudzība ir mūsdienīgi saprotama un pēc kopīgi izlasītas grāmatas “ Mumins un sniegs” arī  sarunas vērta, lai padomātu  – Vai Somijā ir sniegs?, Kas ir ģimene?, Kas ir draugs?, Ko es daru, kad man ir garlaicīgi?, Vai jau protu vai vēl jāmācās lasīt? Atbildi uz pēdējo jautājumu atstājām skolotāju un bērnu vecāku ziņā.

Savukārt par bibliotēkā esošā krājuma kārtību, kārtojumu un piedāvājumu sarunas gaitā. Visiem notikumiem  gan pasakā, gan bibliotēkas apmeklējumā noteikta virzība. Lai kopīgi izlasītu minēto grāmatu, pavisam nopietni bibliotēkas darbinieces Daiga un Ivita iepazīstināja ar bibliotēkā esošajām grāmatām un nosacījumiem, kas jāievēro, lai  kļūtu par bibliotēkas lasītāju. Uzsvēra vecāku lomu un pateicās tām ģimenēm, kurās bērni jau ir Ulbrokas bibliotēkas lasītāji. Stāstījumā par rakstniekiem, kas saraksta grāmatas, atklājām, ka arī  Stopiņu novadā dzimis un dzīvojis vairāku bērnu grāmatu dzejnieks un atdzejotājs Pēters Brūveris.

Brīvbrīdis bērnu un grāmatu saskarsmē, kad katrs izvēlas sev saistošu, jau zināmu vai vēl nezināmu grāmatu, ir jaunas patiesības un atklāsmes vērts. Acu  skatiens ir dziļāks, sarunas – nopietnākas un rodas cerība, ka sniegotais sniegpārslu ceļš, atstājis pēdas nākotnes uzdevumiem.

Noslēgumā secinām, ka šī brīža pārmaiņas bibliotēkās ir aizraujošas un sabiedrību iedvesmojošas, piesaistot ikviena uzmanību. Bibliotekārs no krājumu pārvaldītāja kļuvis par aktīvu satura veidotāju, tematisku pasākumu režisoru un organizatoru. Bibliotēkas krājums nosaukumos atrodams ne tikai  tā plauktos, bet arī elektroniskajā katalogā  http://salaspils.biblioteka.lv/Alise/lv/6/home.aspx  un prasmīgi rīkojoties, tas dod iespēju atlasīt, rezervēt sev interesējošu literatūru, kā arī pagarināt, ja grāmatu lasīšanas termiņš ir beidzies.

Atklāsmes un sajūtu mirkļus notiekošajā vērojiet fotogrāfijās tīmekļa vietnē http://stopini.lv/lv/kultura/ulbrokas-biblioteka/galerijas

Paldies pirmsskolas izglītības iestādes ”Pienenīte” metodiskajam un pedagoģiskajam kolektīvam par sadarbību un aktīvu dalību pasākuma norisē! Uz tikšanos klātienē jaunās aktivitātēs!

Bērnu viesošanās iespaidi bibliotēkā lasāmi un skatāmi arī PII “Pienenīte” mājaslapā: http://www.ulbroka-pienenite.lv/235

Daiga Brigmane, Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

2016. gada 26. janvāris