2012. gada 30. oktobrī plkst. 16.00 Tukuma bibliotēkā (Tukumā, Šēseles ielā 3, 3.stāvā) notiks Tukuma muzeja rakstu krājuma “Tukuma novada kultūrvēsture” 11. sējuma atvēršana un tikšanās ar rakstu autoriem.

 

Rakstu krājumā ietverti 15 dažādu autoru – muzeja speciālistu, zinātnieku un novadpētnieku – jaunākie pētījumi vēsturē un mākslas vēsturē, etnoarheoloģijā un etnogrāfijā, folkloras un muzeoloģijas tēmās.

 

Krājumā publicētie pētījumi atklāj jaunus, līdz šim maz zināmus vai pat nezināmus vēstures faktus, iepazīstina ar tādu kultūrvēsturisku objektu kā Tukuma viduslaiku pils, Šlokenbekas muiža, Durbes pils, 18. gadsimtā būvētais Groškes nams Tukumā, Dzirciema muižas vecsaimniecība “Bisnieki” (tagad Pastariņa muzejs) vēsturi un arī Tukuma muzeja krājumā esošo tapešu paraugiem vai tekstīliju kolekcijā esošo dvieļu darināšanas tehnikām. Vairāki raksti sniedz ieskatu arī Latvijas lauku skolu vēsturē un parāda tādu skolotāju un sabiedrisko darbinieku, kā Anss Lerhis-Puškaitis, Andrejs Zvaigzne, Krāmere nozīmi Latvijas kultūrvidē.

 

Katrs no krājumā ietvertajiem rakstiem rosina arī jautājumus jauniem pētījumiem. Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalīsies gan rakstu autori, gan arī fotogrāfiju autori un pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzdod savus jautājumus un diskutēt par pētītajām tēmām.

 

Tukuma muzeja rakstu krājums iznāk kopš 1996. gada un tajā publicētie raksti atspoguļo ne tikai Tukuma novada, bet arī pārnovadu materiālās un nemateriālās kultūras pētniecībā paveikto.

 

Jauno izdevumu būs iespēja iegādāties 30.oktobrī krājuma atvēršanas laikā, bet no 31.oktobra – visās Tukuma muzeja struktūrvienībās: Mākslas muzejā, Mākslas galerijā “Durvis”, Durbes pilī, Tukuma Pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis”, Pastariņa muzejā, Audēju darbnīcā un Džūkstes Pasaku muzejā.

 

Rakstu krājuma 11. sējums tapis ar Tukuma novada Domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.