“Reiz dzīvoja trīs neganti laupītāji, kas valkāja lielus melnus apmetņus un milzīgas melnas cepures. Vienam bija karabīne, otram bija piparu pūšamās plēšas un trešajam – liela sarkana āva. Naktīs mēnesnīcā viņi slapstījās pa ceļmalām. Viņi iedvesa bailes ikvienai dzīvai būtnei,” tā iesākas stāstnieka Tomija Ungerera grāmata “Trīs laupītāji”. Trīs laupītājiem ir zelta dzīve, līdz kāda naktī viņi apstādina karieti, kurā sēž maza meitenīte Tifānija, kura dodas uz bāreņu namu…

Pirmo reizi Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) un Francijas Lejasreinas departamenta sadarbības vēsturē īstenots literārs projekts, kura ietvaros izdota franču mākslinieka Tomija Ungerera pasaka bērniem “Trīs laupītāji” (tulkotāja Liena Eglīte).

Pasakas “Trīs laupītāji” grāmata ir pirmais šāda veida projekts VPR un Lejasreinas departamenta sadarbības vēsturē, ar mērķi iepazīstinātu latviešu lasītājus ar slaveniem franču autoriem. Lai varētu lasīt slavenā Elzasas reģiona mākslinieka grāmatu gan franciski, gan latviski, izdota bilingvāla grāmata.

Dita Podskočija, Francijas institūta Kultūras projektu koordinatore, stāsta: “Tomijs Ungerers (Tomi Ungerer) ir kļuvis plaši pazīstams visā pasaulē ar savām bērnu grāmatu ilustrācijām, satīriskajiem zīmējumiem un reklāmas plakātiem, kā arī pateicoties savai pamfletista daiļrunībai, nemitīgi kūsājošajai iztēlei un dzēlīgajam karikatūrista skatienam. Karjeras gaitā mākslinieks ir paguvis strādāt arī tēlniecības un arhitektūras jomās, pieskaroties arī izgudrotāja darbam. Kopā ir publicētas vairāk nekā 140 Tomija Ungerera grāmatas, kas tulkotas vismaz 28 valodās – no sabiedrībā iemīļotām bērnu grāmatām līdz pretrunīgi vērtētiem darbiem pieaugušajiem.” (Rīts.lv)

Pasākumā piedalīsies Francijas institūta pārstāves – Anne Sophie Lelong un Dita Podskočija, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Ieva Geķe, Franču liceja 3. klases skolēni.

Uz tikšanos Bērnu literatūras centrā!