Dažāda veida un apjoma dati, to veidošana, strukturēšana, pārvaldība ir ļoti ietilpīga un atbildīga bibliotēku darba joma, kas, tāpat kā citi bibliotēku darbības virzieni, nemitīgi mainās un pilnveidojas līdz ar jaunākajām pasaules attīstības tendencēm. Iespējams, tieši pateicoties nemitīgajām novitātēm, plašajam darbības laukam un informācijas tehnoloģiju neizsmeļamajām iespējām, daudziem citus bibliotēku darba virzienus pārstāvošiem praktiķiem datu joma šķiet visai grūti izsekojama, maz izzināta un pat nedaudz noslēpumaina.

 

Viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmē jauninājumu ieviešanu, ir pieredzes apmaiņa ar citu valstu kolēģiem, līdzdalība starptautiskos projektos, semināros. Vairāki LNB Bibliogrāfijas institūta darbinieki nesen atgriezušies no pieredzes apmaiņas braucieniem uz Dāniju, Zviedriju un Somiju, kas notika īstenojot programmas “Ziemeļvalstu – Baltijas Mobilitāte valsts pārvaldei” projektu “Labas prakses un pieredzes apmaiņa modernas un ilgtspējīgas metadatu krātuves izveidei”.

 

Pasākumā “Tikšanās bibliotekāru stāvā: jaunieguvumi un pieredze” projekta dalībnieki pastāstīs par projektā gūto pieredzi un sniegs iespēju klātesošajiem uzzināt, kas šobrīd ir jaunākais un būtiskākais datu jomā:

  • Jaunās tendences bibliotēku datu veidošanā, Anita Goldberga, LNB Bibliogrāfijas institūta direktore (IFLA Committee on Standards 20122015, EURIG, “RunA” pilotkolekcijas veidošana);
  • Ārpus bibliotēkas veidotu datu izmantošana un topošais “Izdevēju portāls”, Ansis Garda, Krājuma veidošanas nodaļas vadītājs (projekts Ziemeļvalstīs);
  • Aprakstošie metadati un RDA (Resource Description and Access), Maira Kreislere, Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas datu modeļu eksperte (EURIG);
  • Autoritatīvie dati un to publicēšana, Jogita Sauka, Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas autoritatīvo datu eksperte (projekts Ziemeļvalstīs);
  • Saistītie dati un pilotkolekcija “RunA”, Anita Rašmane, Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas sistēmbibliotekāre (“RunA” pilotkolekcijas veidošana).

 

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties arī ar datu tēmai atbilstošiem Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavā pieejamiem jaunākajiem izdevumiem, ko piedāvās Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre Elita Vīksna.

 

Uz novembra tikšanos “Bibliotekāru stāvā” aicinām visus interesentus – gan publisko, gan akadēmisko bibliotēku darbiniekus, kā arī LNB kolēģus!