Pasākuma tēma – Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) 83. ģenerālkonference Vroclavā, Polijā.

 

Gaidītākais un apspriestākais nozares notikums ik vasaru ir IFLA ģenerālkonference, kurā katru gadu tiekas pāri par 3000 bibliotekāru no visas pasaules. Šogad konference notika no 19. līdz 25. augustam, un tās norises vieta bija Latvijai netālā Polijas pilsēta Vroclava. Likumsakarīgi, ka konferencē piedalījās gana kupls delegātu pulks no Latvijas. Šī gada konferences moto bija “Bibliotēkas. Solidaritāte. Sabiedrība” (Libraries. Solidarity. Society), kas bija jūtams gan konferences priekšlasījumu tematikā, gan vispārējā gaisotnē, jo, kā zināms, tieši Polija ir pirmā asociācija, domājot par solidaritāti. Ko bibliotēkas var darīt sabiedrības vienlīdzības un iekļaušanas labā? Vai bibliotēka ir pati demokrātiskākā vieta pasaulē? Cik tālu var iet bibliotēku pakalpojumu daudzveidība? Kādiem ir jābūt bibliotekāriem šajā trauksmainajā un nemitīgām pārmaiņām pakļautajā pasaulē? Vai spējam būt solidāri ne tikai pret mūsu lasītājiem un iedzīvotājiem, bet arī pret saviem kolēģiem un sadarbības partneriem? Uz šiem un citiem jautājumiem par nozares aktualitātēm, daloties IFLA 83. ģenerālkonferences iespaidos un atziņās, mēģinās atbildēt pasākuma viesi – nozares speciālisti.

 

Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja, LNB Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre Māra Jēkabsone sniegs vispārēju pārskatu par galvenajām šī gada IFLA ģenerālkonferences aktualitātēm un tendencēm, tajā skaitā pārdomas rosinošajiem priekšlasījumiem, kur tika runāts par neitralitāti, informācijas ierobežojumiem un bibliotēku kā demokrātijas stūrakmeni, par pārmaiņām bibliotekāra profesijā un prasībās bibliotekāra kompetencei, par bibliotekāra lomu medijpratībā un informācijpratībā, izmaiņām nozares normatīvajos aktos. Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktore Ilga Erba un Ventspils bibliotēkas direktore Astra Pumpuraakcentēs publiskajām bibliotēkām noderīgas atziņas un idejas. Valmieras bibliotēkas galvenās bibliotekāres Anita Apine un Līga Vītola sniegs skatījumu uz ģenerālkonferenci no jaunpienācēju viedokļa. Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa un bibliotekāre Viktorija Agafonova stāstīs par ģenerālkonferences plakātu sesijā gūto pieredzi un publisko bibliotēku apmeklējumu Olavā un Olešņicā, bet Jelgavas pilsētas bibliotēkas bibliotekāre Baiba Īvāne-Kronberga dalīsies iespaidos par ģenerālkonferences satelītkonferenci Viļņā, kura notika 16.–17. augustā un bija veltīta novadpētniecībai.

 

Pasākumā piedalīties plāno arī citi šī gada IFLA ģenerālkonferences dalībnieki. Nemainīgi pasākumu ievadīs LNB Bibliotēku attīstības centra galvenās bibliotekāres Elitas Vīksnas atraktīvais stāstījums par Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavas plauktos rodamo profesionālo literatūru – aktuālākajiem un interesantākajiem vasaras jaunieguvumiem.

 

Uz tikšanos aicināts ikviens, kuru interesē bibliotēku nozares aktualitātes!