Otrdien, 8.decembrī plkst. 13.00,  Ventspils Galvenā bibliotēka, turpinot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstīto  projektu “Rakstītājs- Lasītājs”, aicina uz tikšanos ar rakstnieku Paulu Bankovski. 

2014.gadā apgāds “Dienas grāmata” sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”  izdeva Paula Bankovska romānu “18”. Darba centrā divi latvieši, divi dažādi laikmeti – starpā gandrīz vai gadsimts. Viens 1917. gada rudenī vēl nepavisam nav pārliecināts, vai latviešiem būtu vērts mēģināt dibināt savu valsti. Līdz 1918. gada 18. novembrim vēl ir laiks. Viņa domas var mainīties, ja vien izdosies atbildēt uz jautājumu “Kāpēc?”. Otrs pie šī paša jautājuma nonāk 21. gadsimta otrajā gadu desmitā. Tas, kas 1918. gadā daudziem šķita jau atbildēts un pašsaprotams, piepeši tāds vairs neliekas. Šis ir stāsts par viņu abu neiespējamo satikšanos.

 

Vēstures romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” veidošanā iesaistījušies trīspadsmit latviešu rakstnieki, uzņemoties rakstīt katrs par savu nosacītu Latvijas 20. gadsimta vēstures periodu. Romānu sērijas kopējā vadlīnija ir rūpīga laikmeta dokumentu, liecību u.c. pieejamu avotu un materiālu izpēte, kas kalpo par pamatu katra autora individuālajam literārajam redzējumam. 

 

Rakstnieks un žurnālists Pauls Bankovskis prozu publicē kopš 1993. gada. Strādājis preses izdevumos “Diena”, “Ir” un “Rīgas Laiks”,  grāmatu apgādā “Liepnieks un Rītups”, reklāmas aģentūrā “TBWA Latvija”.  Publicējis romānus, grāmatas bērniem, stāstu krājumus – viņa uzmanības lokā ir gan Latvijas vēsture, tās mīti un leģendas, gan nesenās padomju laika reālijas, gan iespējamā nākotne. Bankovska grāmatu tulkojumi izdoti Somijā, Čehijā un Vācijā. 

 

Viens no festivāla “Prozas lasījumi” aizsācējiem un ilggadējiem dalībniekiem. Saņemis žurnāla “Karogs” un Raimonda Gerkena romānu konkursa godalgas, Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu,  2009. gadā par filmas “Klucis – nepareizais latvietis” scenāriju saņēmis balvu “Lielais Kristaps”. Romāns “18” bija nominēts “Literatūras gada balvai 2014” kā labākais romāns.  Tikšanos ar rakstnieku vadīs literatūrzinātniece Andra Konste. Ieeja uz pasākumu bez maksas.