Pirmdien, 28.decembrī plkst. 18.00,  Ventspils Galvenā bibliotēka, turpinot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstīto  projektu “Rakstītājs- Lasītājs”, aicina uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu. Pasākums notiks Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Annas ielā 13.

 

Oktobrī apgāds “Dienas Grāmata” vēsturisko romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”  izdeva Noras Ikstenas romānu “Mātes piens”.“Mātes piens” aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem. Vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. Visu romāna tekstu caurauž atteikšanās – no vīra un tēva, no sapņiem un iecerēm, no darba un uzskatiem, no draugiem un tiem, kurus mīlam. Šajā visu paaudžu sieviešu sāpju ceļā ļoti spēcīgs ir piedošanas motīvs. Tas kopš mazotnes ir nepārtraukts uzdevums meitai, lai turētu pie dzīvības māti, kura apzināti viņai liegusi savu pienu, lai neļautu mantot savas sāpes un izmisumu.

 

Intervijā Latvijas Radio “Klasika” rakstniece stāsta, ka romānā viņai gribējies parādīt nosacītības apstākļus, kādos bija jādzīvo viņas paaudzei jaunībā un viņas vecāku paaudzei. “Bet tajā pašā laikā tā taču bija reālā dzīve, vienīgā dzīve, kas tika dzīvota. Un mēģināt saprast gan nošķirtības, gan būra situāciju,” saka Ikstena.

 

Sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” veidošanā iesaistījušies trīspadsmit latviešu rakstnieki, uzņemoties rakstīt katrs par savu nosacītu Latvijas 20. gadsimta vēstures periodu. Romānu kopējā vadlīnija ir rūpīga laikmeta dokumentu, liecību u.c. pieejamu avotu un materiālu izpēte, kas kalpo par pamatu katra autora individuālajam literārajam redzējumam. Sērijā jau izdoti O.Zebra romāns “Gaiļu kalna ēnā”, P.Bankovska romāns “18”, M.Bērziņa romāns “Svina garša” un G.Bereļa romāns “Vārdiem nebija vietas”.

 

Tikšanos ar rakstnieci vadīs Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste. Ieeja uz pasākumu bez maksas.