Viņas daiļradē īpaši saasinātas visai latviešu tautai tik nozīmīgas izdzīvošanas un brīvības, tagadnes un nākotnes uzdevumu problēmas. Ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece (apbalvojums piešķirts ar Ordeņa domes lēmumu 1995. gada 8. novembrī.). Paužot savas tautas sāpes, ilgas un cerības, M.Zālīte saista tās ar visai cilvēcei svarīgiem jautājumiem – humānisma, garīgās kultūras nepieciešamību. Viņas darbi, kam dziļš sakņojums folklorā un mītiskajā pasaulē, runā reizē par aktuālo un mūžīgo.


Tikšanās laikā pasākuma apmeklētājiem bija unikāla iespēja noklausīties fragmentus no jaunās grāmatas, kas būs turpinājums ilgi gaidītajam autobiogrāfiskajam romānam “Pieci pirksti”. Autores lasījums atsauca atmiņā laiku, kad Latvijā valdīja padomju vara un, kā to uzvēra bērns, kas tajā laikā dzīvoja un mācījās.


Pasākuma otrajā daļā Māra Zālīte lasīja dzeju no dzejoļu krājuma “Dziesmu tekstā”. Grāmatā apkopotie dzejoļi ir dziesmu teksti, tomēr tas nenozīmē to, ka tie ir mazāk īpaši. Autore pastāstīja, kādā izrādē un kādai lomai katrs ir rakstīts. Pasākuma apmeklētājiem bija lieliska iespēja – iegādāties šo dzejoļu krājumu ar pašas autores laba vēlējumiem un autogrāfu.


Tikšanās noslēgumā Māra Zālīte visiem atgādināja, lai neaizmirstam gatavoties Latvijas dzimšanas dienai un, kāpēc noteikti mums visiem ir jāsvin. Lai mēs neaizmirstam, par ko cīnījās un asinis izlēja mūsu senči. Par brīvu valsti, kādā mēs šodien dzīvojam!!!