2017. gada 2. novembrī plkst.15:00 Gulbenes novada bibliotēkā (O.Kalpaka ielā 60a, Gulbenē) islandiešu rakstnieks Sjouns un viņa grāmatas “Skugabaldrs / Ēnu lapsa” tulkotājs Dens Dimiņš tiksies ar lasītājiem.  

 

Tikšanās notiks arī Lizuma vidusskolā – 3. novembrī plkst. 13:15.

 

Islandiešu rakstnieks Sjouns (Sjón) dzimis 1962. gadā Reikjavīkā. Savu pirmo dzejas krājumu izdevis pats par saviem līdzekļiem 15 gadu vecumā. Kopš tā laika Sjouns sarakstījis duci romānu, vairākus dzejoļu krājumus un četrus operas libretus, viņa darbi tulkoti 35 valodās.Sjouna poētiskais romāns “Skugabaldrs. Ēnu lapsa” stāsta par Islandi 19.gadsimtā.

 

1883. gada ziemā mācītājs Baldrs dodas dzeltenbrūnas lapsas medībās, jo ir iekārojis tās kažoku, bet lapsa dara visu, lai paliktu dzīva, tai skaitā vairākkārt pārdzimst no jauna. Tikmēr Fridriks domā, ko darīt ar viņam mantojumā atstāto lauku māju un pilsētā nejauši sastop Abu, meiteni, kas uztver pasauli pavisam savādāk nekā mēs. Aiz sniegotās ainavas slēpjas kāds tumšs noslēpums, kuru autors noteikti izstāstīs, tiklīdz būsit noticējuši mītam par lapsu.

 

2005. gadā romāns “Skugabaldrs / Ēnu lapsa” ieguva Ziemeļvalstu padomes literatūras balvu. Savukāt 2001.gadā Sjouns izpelnījās “Oskara” nomināciju par dziesmu tekstiem Larsa fon Trīra filmai “Dejotāja tumsā” ar islandiešu dīvu Bjorku galvenajā lomā. 2016. gadā Sjouns izvēlēts par trešo no simt pasaules rakstniekiem projektā “Nākotnes bibliotēka” (The Future Library), viņa manuskripts nākamos simt gadus glabāsies Deichmanske – Oslo publiskajā bibliotēkā – un pirmoreiz tiks publicēts vien 2114.gadā.

 

Grāmata “Ēnu lapsa” izdota apgādā “Mansards” un tulkojums tapis ar Islandes Literatūras centra atbalstu. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”.

 

Rakstnieka viesošanos Latvijā organize Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar apgādu “Mansards” un Gulbenes novada bibliotēku.

 

Lai iegūtu sīkāku informāciju par pasākumu, lūdzu, sazinieties ar:

Ieva Hermansone

Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece

E-pasts: ieva@norden.lv

Tālr.: 28682639

 

Inga Puriņa

Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece

E-pasts: inga@norden.lv

Tālr.: 26651841