2018. gada 24.novembrī plkst. 16.00 radošajā telpā “Austras istaba” (Zivju ielā 3, Liepājā) notiks ikmēneša tikšanās ar dzejnieku. Novembra viesis – dzejniece Daina Sirmā.


Daina Sirmā latviešu dzejā ienāca pirms dažiem gadiem kā pārsteigums, kā spožs uzplaiksnījums ar savu pirmo dzejas krājumu „Kailsals”. Trīsdesmit piecus gadus nostrādājusi par latviešu valodas un literatūras skolotāju Valmierā, visu mūžu nodzīvojusi laukos, Daina ar savu dzeju pavisam negaidot satricināja visu literatūras vidi. Latviskums, vienkāršība, neizbrienamas emociju dzīles un savdabīga, dabā, folklorā un Latvijas un pasaules kultūrzīmēs sakņota poētika. Un cilvēcisks tiešums, dzīvas, nepastarpinātas jūtas. Šobrīd Dainai ir jau trīs dzejas krājumi – pēc „Kailsala” klajā nākuši „Iekšpagalms” un „Dievaines”. Un tie ir pierādījuši, ka Sirmā nav tikai nejaušs uzplaiksnījums dzejas debesīs, bet pastāvīga, drosmīga un spēcīga dzejniece. Viņas dzeju joprojām nemitējas slavēt kritiķi un lasītāji, visi trīs krājumi ir saņēmuši balvas un oficiālas atzinības. Jaunākais krājums „Dievaines” ir veļu laika pārdomām piesātināts, vēl filozofiskāks par abiem iepriekšējiem, vēl vairāk vērsts pagātnē un Latvijas vēstures svarīgākajos notikumos. Novembris ir īstais mēnesis, kad sagaidīt ciemos Dainu Sirmo. Latvijas simtgades mēnesis un arī pašas Dainas jubilejas mēnesis.


Ieeja pasākumā ir par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.


Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.


Radošā telpa “Austras istaba” atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāvā, Liepājā, Zivju ielā 3. Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji un Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

 

 
Papildu informācija:
Inese Muižniece
Austras biedrības projektu vadītāja
E-pasts: inese@austrasbiedriba.lv
Tālr.: 26131435