Otrdien, 4. oktobrī plkst.12.00 Tārgales bibliotēkā notiek literāri radošs pasākums 5.-6. klašu skolēniem, kurā ar stāstu rakstīšanas mākslu un saviem stāstiem iepazīstinās bērnu rakstniece Luīze Pastore.

 

Īsti par rakstnieci Luīze Pastore sevi negrib nosaukt. Viņa sevi labāk dēvē par bērnu stāstu autori, jo stāsti bērniem ir žanrs, kas autorei ir visinteresantākais. Tajos var paust vieglumu, fantāziju un izjūtu, ka visu drīkst un viss ir iespējams.

 

Jau pirmā grāmata Stāsts par Pakaļasti tiem, kas vēl aug (2009) ieguva atzinību konkursā “Zvaigznes grāmata. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem”. Pirmajai grāmatai seko otrā – Petra un sniegpārslu meistars (2012), kurā mazākajiem lasītājiem autore stāsta par to, kā rodas sniegpārslas, par laiku, kas glabā krāšņas atmiņas un par laiku, kas nevērīgi izšķiests.

 

2013. gadā iznāca autores piedzīvojumu romāns Maskačkas stāsts, kurā netrūkst nedz fantāzijas, nedz arī reālistisku mūsdienu Rīgas nomales dzīves aprakstu. Šis aizraujošais, vecāko pamatskolas klašu bērniem domātais stāsts, 2014. gadā ieguva pat Literatūras gada balvu nominācijā “Labākais Latvijas autora darbs bērniem”.

 

Rakstniece turpina rakstīt bērniem, un kopā ar mākslinieci Elīnu Brasliņu un izdevniecību “Neputns” uzsākušas stāstu sēriju “Mākslas detektīvi”. Tajā iznākušo grāmatu Pazudušais pērtiķis, Neredzamais cilvēks un Svešinieka atnākšana galvenie varoņi Teo un Poga dodas izmeklēt Latvijas mākslinieku Jaņa Rozentāla, Kārļa Padega un Niklāva Strunkes gleznu noslēpumus. Spraigie sižeti un izteiksmīgā valoda ne tikai aizrauj ar meklējumu garu, rosinot iztēli un fantāziju, bet pievērš arī bērnu uzmanību Latvijas vēstures un mākslas faktiem.

 

“…es rakstu, lai padarītu dzīvi aizraujošāku. Es varu pamēģināt to, ko dzīvē nekad nevarētu. Būt par puiku. Kuģot pa applūdušu Brīvības ielu. Satikt runājošus suņus. Dzīvot Venecuēlas džungļos. Nokļūt otrpus gleznām – mākslas pasaulē. Viss ir iespējams. Šobrīd es izdzīvoju savu sapni – rakstīt.” – tā par sevi saka pati autore Luīze Pastore.

 

Tikšanās ar rakstnieci notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā Ventspils bibliotēkas projekta „Rakstnieks lauku bibliotēkā” 14. turpinājuma ietvaros.