Šī gada bibliotēku nedēļas motīvs ir “Attiecības. Sadarbība. Kopiena”, un tās ietvaros tiks izcelta bibliotēkas mainīgā loma mūsdienu sabiedrībā, atbalstot vietējo kopienu aktuālās vajadzības.

 

Šī gada Latvijas Bibliotēku nedēļas centrālais pasākums ir pirmais Latvijas bibliotēku festivāls, kas norisināsies 19. un 20. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB). To veido trīs savstarpēji saistīti pasākumi – Latvijas bibliotekāru 18. konference, Bibliotēku Gada balvas ceremonija un Bibliotēku  ideju tirgus.

 

Latvijas bibliotekāru 18. konference “Attiecības. Sadarbība. Kopiena” notiks otrdien, 19. aprīlī, no plkst. 9:00 līdz 17:30 LNB Ziedoņa zālē un Konferenču centrā.  Tajā bibliotēka tiks aplūkota ne tikai kā vieta, kas nodrošina pieeju informācijai un zināšanām, kultūrai, izklaidei un mūžizglītībai, bet arī kā vieta, kurā nepārtrauktā kustībā tiek savienoti un apvienoti kopienu cilvēki un to intereses. Konferences ietvaros notiekošās diskusijas būs veltītas bibliotēku, to sadarbības partneru un kopienu mijiedarbībai dažādās bibliotēku darba jomās. Konferences goda viesis būs Niks Pūls, Lielbritānijas Licencēto bibliotēku un informācijas speciālistu institūta izpilddirektors, kurš pastāstīs par pārmaiņām, kuru vidū šobrīd ir Lielbritānijas bibliotēkas.

 

Bibliotēku Gada balvas svinīgā ceremonija notiks otrdien, 19. aprīlī, plkst. 18:00 LNB Ziedoņa zālē. Pasākumā tiks paziņoti un sveikti pirmā Latvijas Bibliotekāru biedrības konkursa “Gada bibliotekārs 2015” un LNB Atbalsta biedrības konkursa “Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs” uzvarētāji.

 

Bibliotēku ideju tirgus norisināsies trešdien, 20. aprīlī, no plkst. 10:00 līdz 16:00 LNB ātrijā. Pasākumā bibliotēkas un to partneri no visiem Latvijas novadiem dalīsies pieredzē un leposies ar saviem projektiem, izstādēm un veiksmes stāstiem, tādējādi veicinot zināšanu un pieredzes apmaiņu neformālā radošā gaisotnē un gūstot iedvesmu jaunām aktivitātēm. Pasākumu vadīs Pauls Timrots un to ir laipni aicināts apmeklēt ikviens interesents.

 

Savukārt piektdien, 22. aprīlī, plkst. 11:00 notiks diskusija “Lasām pa vecam, lasām pa jaunam!”, ko organizē Latvijas Bibliotekāru biedrība sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS). Diskusijā tiks apspriesta lasīšanas un lasīšanas prasmju nozīme indivīdu un kopienu attīstībā un lasīšanas veicināšana sabiedrībā, it īpašu bērnu un jauniešu vidū, tostarp izvērtējot e-grāmatu lomu. Diskusija būs vērojama tiešraidē saitē http://www.lps.lv/lv/seminari-un-video/tiesraide/, un jebkurš interesents varēs iesūtīt jautājumus diskusijas dalībniekiem, kuru vidū būs bibliotekāri, izdevēji, rakstnieki, lasītāji un izglītības darbinieki.

 

Latvijas Bibliotekāru biedrība aicina Latvijas Bibliotēku nedēļas pasākumos iesaistīties arī visu sabiedrību un nedēļas ietvaros, izmantojot mirkļbirku #manabiblioteka, dalīties sociālajos medijos savos viedokļos, domās un izjūtās par bibliotēkām, kā arī iemūžinot savus bibliotēku apmeklējumus fotoattēlos.

 

Latvijas bibliotēku nedēļa tradicionāli tiek atzīmēta UNESCO Pasaules grāmatu un autortiesību dienas – 23. aprīļa – nedēļā. Plašāk par Pasaules grāmatu un autortiesību dienu: http://ej.uz/UNESCO_svinamas_dienas.

 

Ar pilnu Latvijas Bibliotēku nedēļas pasākumu programmu iespējams iepazīties saitē http://ej.uz/Biblioteku_nedela_2016