Aptuveni 77% pusaudžu vecumā no 13 līdz 16 gadiem un aptuveni 38% bērnu vecumā no deviņiem līdz divpadsmit gadiem Eiropā aktīvi darbojas interneta sociālajās vietnēs.

 

Ceturtā daļa savus profilus padarījuši pieejamus visiem, kas nozīmē, ka šiem bērniem viegli var piekļūt cilvēki ar ļauniem nolūkiem.

 

EK digitālo lietu komisāre Nēlija Krusa mudina sociālo tīklu uzturētājus bērnu profilus padarīt pieejamus tikai pašu lietotāju apstiprinātajiem kontaktiem un nodrošināt, ka pusaudžu profilus nav iespējams atrast, izmantojot tīmekļa meklēšanas programmas.

 

“Aizvien vairāk bērnu ir sastopami sociālajos tīklos, taču daudzi no viņiem neveic nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu sevi tīmeklī,” norāda komisāre, brīdinot, ka tādējādi tiem viegli var piekļūt ļaundari.

 

Rietumeiropā visbiežāk profili sociālajos tīklos ir 13 līdz 16 gadus veciem pusaudžiem. Īpaši augsts šis rādītājs ir Skandināvijas valstīs – 92% Norvēģijā, 89% Dānijā -, kā arī Lielbritānijā un Francijā ar attiecīgi 88% un 82%.

 
Nīderlandē profils kādā no sociālajām vietnēm ir 70% bērnu, un šajā valstī ir augstākais rādītājs attiecībā uz profiliem, kas pieder bērniem līdz 13 gadu vecumam.

 

Sarakstu noslēdz Francija, kur sociālajās vietnēs iesaistījušies 25% bērnu līdz 13 gadu vecumam.

 

Latvija šajā pētījumā nav iekļauta.

 

Pētījumu veikusi organizācija “EUKidsOnline”.

 

Tajā noskaidrots, ka “Facebook” ir populārākā tīmekļa saziņas vietne 17 no 25 Eiropas valstīm un to lieto 57% bērnu un pusaudžu vecumā no deviņiem līdz sešpadsmit gadiem.

 

Neraugoties uz vecuma ierobežojumiem, 20% no apjautātajiem deviņus līdz divpadsmit gadus vecajiem bērniem atklāja, ka viņiem ir konts “Facebook”.

“Facebook” mājaslapā gan teikts, ka gadījumā, ja tiek atklāts, ka ir iegūta personas informācija no bērniem, kas jaunāki par 13 gadiem, šie profili tiek izdzēsti, “cik ātri vien iespējams”.