2019. gada 25. aprīlī plkst. 17.30 Gulbenes novada bibliotēkā sarunu cikla “Zaļās izvēles” pirmā pietura “Augi”. Pasākums būs saistošs ne tikai dārzkopības entuziastiem, bet arī liela mēroga zemniekiem!


Sandra Stabinge, ekobiznesa aizsācēja Latvijā, dārzkope, permakultūras, zero waste kustību atbalstītāja, strādā Ikšķiles Brīvās skolas dārzā. Rūpējoties par seno šķirņu sēklu saglabāšanu un izplatību, izveidojusi projektu “Sēklu bibliotēka”.


“Ideja par sēklu lološanu ir kā atbilde uz to, ka mežonīgos ātrumos no Zemes izzūd ne tikai savvaļas sugas, bet arī kultūraugu šķirnes! Tāpēc ir svarīgi atmodināt ļaudis, iedvesmot dārzkopjus ievākt sēklas un saglabāt senču mantotās šķirnes. Jo vairāk ļaužu par šo lietu iedegsies un apjautīs tās nozīmību pasaules mērogā, jo labāk.”


Tikšanās laikā Sandra pastāstīs par projektu “Sēklu bibliotēka”, kā audzēt un iegūt sēklas pareizi, kvalitatīvi, kā tās nosargāt veselas. Būs iespēja izzināt arī permakultūras dārzkopības principus un citas “zaļas” lietas.


Tāpat pasākuma ietvaros darbosies sēklu un stādu maiņa, tāpēc ikviens tiek aicināts ierasties ar sēklām vai stādiem, kurus būtu gatavs iemainīt pret citu lolojumu.