Literatūras pasaulē grāmatas “Go Set a Watchman” izdošana ir gada gaidītākais notikums.

Apgāda “HarperCollins” izdotās grāmatas pirmais metiens ir divi miljoni eksemplāru, bet tīmekļa veikala “Amazon” iepriekšpārdošānā romāns jau mēnešiem ilgi dižojas visvairāk pārdotās grāmatas godā.

Romāns “Kas nogalina lakstīgalu…” līdz šim bija Lī vienīgais publicētais darbs, un tas atzīts par 20.gadsimta klasiku. Tajā atainota rasima izraisītā netaisnība, kas valdīja ASV dienvidu štatos vēl Lielās depresijas laikā. Tagad grāmata ir ASV skolu obligātās lasāmvielas sarakstā.

Grāmata izdota 1960.gadā, tā tulkota vairāk nekā 40 valodās. Pēc grāmatas motīviem izveidota arī kinolente ar Gregoriju Peku galvenajā lomā, kas ieguvusi arī prestižo Oskara balvu.

Lielbritānijā un Īrijā mazumtirgotājs “Waterstones” organizēja pusnakts grāmatas atklāšanas svētkus, lai cilvēki varētu sējumu savā īpašumā iegūt pēc iespējas ātrāk. “Amazon” tieši pusnaktī sāka tirgot jauno grāmatu elektroniskā formātā lasīšanai ierīcē “Kindle”.

Lielbritānijas grāmatu veikals “Foyles” pirms tirdzniecības uzsākšanas demonstrēja 1962.gadā uzņemto kinolenti “Mockingbird”.

Grāmatas tirdzniecības uzsākšana pusnaktī notika arī daudzviet ASV, lai gan Ņujorkas grāmatu veikals “Barnes and Noble” savas durvis 5.Avēnijā vēra tikai plkst.7.

Pusnakts grāmatas atvēršanas svētki tika rīkoti arī Monrovilā, Alabamas pavalstī, kur veco ļaužu pansionātā šobrīd dzīvo 89 gadus vecā autore.

Vietējais grāmatu veikals “The Ol’ Curiosities and Book Shoppe” visiem, kas pasūtījuši grāmatu iepriekšpārdošanā, piedāvā izdevumu ar īpašu vāku, kā arī sola pārsteigumu no aktiera Peka līdzinieka.

Veikals iepriekšpārdošanā pārdevis 7000 grāmatu, vairāk nekā pilsētiņas iedzīvotāju kopskaits, kas sasniedz tikai 6300. Puse no pasūtījumiem tiks piegādāti visā ASV un citur pasaulē, teikts veikala paziņojumā.