Projekts “Pastariņa prēmija 2013” tika īstenots ar Rojas novada pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tā ietvaros diplomu un naudas prēmiju šogad saņēma rakstnieks Ēriks Kūlis par grāmatām “Vilkuvilka slepenais plāns” un “5 mēs un Minhauzens”, kā arī māksliniece Agija Staka par ilustrācijām Valda Rūmnieka grāmatai “Atnācēju noslēpums” un Rūdolfa Blaumaņa slavenajai pasakai “Velniņi”.

 

Pastariņa prēmija iedibināta pirms 31 gada bijušā z/k “Banga” laikā, pateicoties dzejnieka Imanta Ziedoņa ierosmei un toreizējā kolhoza priekšsēdētāja Miķeļa Lismenta atsaucībai. Tā tiek pasniegta reizi divos gados. Šogad tā nonāca pie laureātiem 16. reizi. Prēmijas ieguvējus nosaka žūrija – 3 pārstāvji no Rojas novada sadarbībā ar bērnu bibliotēku, kur notiek bērnu balsojums, un 3 pārstāvji no Rīgas, kur piedalās Rakstnieku savienības pārstāvji Valda Rūmnieka rosināti. Pēdējos gados žūrijā aktīvi iesaistījušies ilustratori un arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra darbinieki.

 

Laureātu diplomus pasniedza Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa. Pasākumā piedalījās Rojas vidusskolas skolēni un pedagogi. Aicinot uz sadarbību, viesos bija ieradusies Tukuma novada Pastariņa muzeja direktore Sanita Ratniece.

 

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova atzinīgi vērtēja Rojas pašvaldības centienus nodrošināt vietējiem iedzīvotājiem kvalitatīvas kultūras pieejamību, bibliotēka pastāvīgi tiek nodrošināta ar jaunām grāmatām, bērni piedalās Lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu un jauniešu žūrija” jau no pašiem pirmsākumiem 2001. gadā. Izstādes, festivāli, jaunrade, muzeja darbība ir Rojas kultūras dzīves centrā. Ne velti literārā prēmija, kas nosaukta Ernesta Birznieka-Upīša bērnu grāmatas tēla Pastariņa vārdā, personificē darbīgumu. Pastariņš izjūt sava darba uzdevuma nozīmību, redz tā nepieciešamību un jēgu. Līdzīgi tēlam, tikpat jēgpilna, nepieciešama un dzīvotspējīga ir arī Pastariņa prēmija.