2014. gada 24., 25. un 26. oktobrī Rīgas Kongresu namā (Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 5) notiks Rīgas Grāmatu svētki.

Darba laiks: 24. oktobrī no 11.00 līdz 19.00, 25. oktobrī no 10.00 līdz 19.00, 26. oktobrī no 10.00 līdz 16.30.

Ieeja brīva

Programma

24. oktobris

12.30 Atklāšana

14.00 Seminārs “Būvējot tiltus starp dažādām kultūrām” (215. telpa)

Domājot par latviešu literatūras popularizēšanu ārzemēs un meklējot cēloņus, kāpēc autortiesību pārdošana nenotiek tik aktīvi, kā gribētos, nereti viens no argumentiem ir profesionālu literāro aģentu trūkums. Gatavojoties viesu valsts statusam 2018. gada Londonas grāmatu gadatirgū, šis jautājums kļuvis vēl aktuālāks nekā līdz šim. Tāpēc šogad Rīgas grāmatu svētku profesionālā diena būs veltīta tam. Par literāro sakaru veidošanu starp Skandināviju, Krieviju un Baltijas valstīm, kā arī pieredzē par krievu un skandināvu literatūras autortiesību pārdošanu Rietumos dalīsies Malmē dzīvojošā literārā aģente, skauts un tulkotāja Natālija Banke, bet par autora un literātā aģenta attiecībām vairāk pastāstīs viņas pārstāvētā rakstniece un tulkotāja Ļena Eltanga.

 

25. oktobris

 

10.30 Ilzes Spergas stāstu krājuma “Dzeiveiba” atvēršana

11.00 Tikšanās ar Arvīdu Diniju Deģi un ieskats grāmatā “Vīru dūša” – aizraujošā tēlojumā par Mērsraga zvejniekiem, aptiekāra ģimeni un leģionāru likteņiem Kurzemes cietoksnī.

12.00 Kā top poētiskie prātamežģi un kas slēpjas Akmens kļavās. Ar tikko iznākušā romāna “Akmens kļavas” tulkojumu latviešu valodā iepazīstina autore – Lietuvā dzīvojošā krievu rakstniece Ļena Eltanga, grāmatas literārais redaktors Sergejs Moreino un “Jāņa Rozes apgāda” pārstāvji.

12.30 Andra Vasiļjeva vēstījums par triju gadsimtu modi grāmatā “Eiropas mode. Trīs gadsimti”. “Jumava”

13.30 Astrīdas Skurbes grāmatas “Vladimirs Kaijaks” atvēršana. Piedalās rakstniece Māra Svīre. “Zinātne”

14.00 Lindas Šmites grāmatas “Aušas un tiepšas” prezentācija. Ielūdz autore, māksliniece Gundega Muzikante, brūnīši un “Annele”

15.00 Inguna Cepīte, Juris Zvirgzdiņš “No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā.” Tobiasa erudīcijas spēle un Tamas vērtīgās balvas. “Pētergailis”

15.30 Māterlinks – no pasaules uz pasauli. Bilingvāla rakstu krājuma “Morisa Māterlinka ideju transfērs” atvēršana. “Zinātne”, Latvijas
Kultūras akadēmija

16.30 “Tā ir taka, ko mēs minam un mīsim ikviens līdz laiku beigām.” Visi aicināti uz Džona Banjana grāmatas “Svētceļnieka taka” latviešu tulkojuma svinīgo atvēršanu. “Dienas Grāmata”

 

17.00 Latviešu dzejas maratons. Piedalās Daina Sirmā, Jānis Vādons, Amanda Aizpuriete. Ielūdz “Pētergailis”

 

26. oktobris


11.00 Iepazīsti Latviju spēlēs. “Citas Rīgas spēles”

12.00 Aīdas Rancānes, Guntas Siliņas-Jasjukevičas un Ilzes Briškas grāmatas “Saules gads. Ziemassvētki” krustabas. “Madris”

12.30 “Bikibuka pētījumi: Rainis vai Aspazija? Kur sēž Čaks? Kas sargā sauli?” “Liels un mazs”

 

13.30 Par bilžainām pasakām un pasakainām bildēm. Aicinām uz zīmola
“Jānis Roze” simtgadei veltītā krājuma “Pasakas par mīlestību” iznākšanas svētkiem. Par grāmatas tapšanu un pasaku lomu mūsu dzīvē stāstīs pasaku izlases sakārtotāja Raita Saleniece, ilustrāciju autore Gita Treice un mākslinieciskā redaktore Ūna Laukmane. Paredzēta arī zīmējumu konkursa uzvarētāju apbalvošana. Jāņa Rozes apgāds

14.00 Helena Celmiņa “DAŽI VĒSTURES FAKTI” – tikšanās ar grāmatas autori, latviešu patrioti, sievieti, kas 4 gadus pabijusi Mordovijas lēģerī par “pretpadomju kustību”. “Arto”

 

Katru dienu notiek loterija un grāmatu maiņa.