Konferences programmā ietverti Latvijas lielākās publiskās bibliotēkas attīstībai un starptautiskās sadarbības jautājumiem veltīti priekšlasījumi.

 

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita iezīmēs Rīgas Centrālās bibliotēkas vietu Rīgas pašvaldības kultūras telpā. RCB direktore Doloresa Veilande stāstīs par pēdējo gadu tendencēm un sasniegumiem bibliotēkas attīstībā, bet RCB Bibliotēku dienesta galvenā bibliotekāre Aiga Cakule iepazīstinās ar jaunajiem pakalpojumiem, ko bibliotēka piedāvā sabiedrībai.

 

RCB sadarbības partneri Somijā, Zviedrijā un Krievijā konferences dalībniekiem vēstīs par nozīmīgākajiem procesiem un projektiem Rīgas, Helsinku, Umea un Sanktpēterburgas pašvaldību bibliotēku sadarbībā.

 

Konferencē tiks prezentēts arī RCB jubilejas izdevums – fotoalbums “Viena diena bibliotēkas dzīvē”, kas tapis sadarbībā ar fotomākslinieku Valteru Poļakovu. Albums ataino bibliotēkā gada laikā sastaptos cilvēkus un situācijas.

 

Vienu dienu – 20. oktobrī Mazajā Ģildē būs aplūkojama ceļojošā fotogrāfiju izstāde “Viena diena bibliotēkas dzīvē”. Ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālo atbalstu tapusī izstāde – divdesmit piecas RCB veltītas fotogrāfijas – ir fotoalbumā redzamo uzņēmumu izlase. Sākot ar 24. oktobri, izstāde būs skatāma RCB filiālbibliotēkā “Vidzeme” Brīvības gatvē 206, bet turpmāk Rīgas Centrālā bibliotēka piedāvās šo ekspozīciju izvietošanai arī citviet Latvijā un pasaulē.

 

RCB ir viena no vecākajām publiskajām bibliotēkām Latvijā. Tā tika atvērta 1906. gada oktobrī piecistabu dzīvoklī Akas ielā 6. Pirmās bezmaksas publiskās bibliotēkas un lasītavas ierīkošanai tika izlietoti Rīgas rātskunga Džona Milna ziedotie 5000 rubļi. 1. bibliotēkas grāmatu krājumā bija 2976 sējumi.

 

Jubileju Rīgas Centrālā bibliotēka sagaida kopā 26 filiālbibliotēkām. Tikai RCB krājumā vien ir ap 100 tūkstoši (uz 2011. gada 1.janvāri – 97 406) sējumu, un ik dienas to apmeklē vismaz 1000 cilvēku. Vairāk informācijas par bibliotēku lasāms mājaslapā www.rcb.lv