Pasākums norisināsies “Dirty Deal Teatro” telpās Spīķeru kvartālā, Maskavas ielā 12 k-2, un ieeja tajā būs bez maksas.

Pasākums iecerēts kā Valsts valodas dienas svinības, ko Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) jau piekto gadu pēc kārtas rīko 13. maijā – latviešu valodas ievērojamā attīstītāja un pētnieka Jura Alunāna dzimšanas dienā. Iepriekšējos gadus muzejs šo notikumu atzīmēja ar “Dzejas un repa sacīkstēm”, kurās piedalījās abu žanru jaunie talanti un kuras guva plašu atsaucību. Turpinot meklēt neparastus veidus, kā sekmēt latviešu valodas jaunradi, muzejs šogad aicina uz īpašu dzejas un mūzikas iestudējumu.

Vakaru ievadīs diskusija, kuras gaitā plānots noskaidrot, kāda loma latviešu dzejā ir eksperimentiem ar valodu, vai šodienas dzejnieki jūt pienākumu radīt muzikālu dzeju un kādas latviešu valodas iespējas vēl iespējams izmantot. Sarunā piedalīsies dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš, kā arī nesen debitējušie dzejnieki Guntis Kursišs un Raimonds Ķirķis, kuri jau kļuvuši pazīstami ar oriģināliem dzejas pasniegšanas veidiem. Sarunu vadīs dzejnieks un RMM projektu kurators Artis Ostups. Pasākuma turpinājumā gaidāma īpaši Valsts valodas dienai sagatavota performance, kurā Gunta Kursiša un Raimonda Ķirķa eksperimentus ar valodu papildinās talantīgā komponista Platona Buravicka improvizācija.

Performances mērķis ir atbrīvot valodu no kalpošanas jēgai un stāstījumam un izcelt tieši tās savdabīgi muzikālās dzīles, par kurām ikdienā pat nenojaušam. Vienlaikus sagatavotajiem tekstiem un mūzikai piemīt īpaša dramaturģija, kas izriet no abu mākslu mijiedarbes un ļauj atminēties laikus, kad dzeja bija avangards.

RMM aicina Valsts valodas dienu svinēt visā Latvijā, rīkojot savus pasākumus vai piedaloties kādā no jau pieteiktajiem (sīkāka informācija muzeja mājaslapā).
Dzejas un mūzikas performance “Valodas skaņas” tapusi ar Rīgas domes finansiālu atbalstu. Pasākumu informatīvi atbalsta interneta žurnāls “Punctum”, kas šim notikumam veltīs speciālu publikāciju.