Izmaiņas nodrošinās, ka vairāk nekā 1000 autoriem, kā arī citiem radošā darba veicējiem par viņu darbu izmantošanu bibliotēkās no šī gada tiks sadalīta atlīdzība vismaz 214 000 latu apmērā.

 

10% likmes atjaunošanu paredz Kultūras ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka publiskā patapinājuma atlīdzības aprēķināšanas kārtību.

 

Gulbis norādīja, ka publiskā patapinājuma atlīdzības aprēķināšanā izmantojamās likmes atjaunošanai ir būtiska nozīme, jo publiskā patapinājuma sistēma nodrošina grāmatu un citu autordarbu pieejamību bibliotēkās ievērojamai sabiedrības daļai un ieņem nozīmīgu lomu Latvijas radošā darba novērtēšanā un veicināšanā.

 

Kopš publiskā patapinājuma sistēmas ieviešanas Latvijā attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos bija paredzēta 10% likme, taču 2009. gadā, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, to samazināja uz 5%.

 

Saskaņā ar Autortiesību likumu valsts, pašvaldības un privātās bibliotēkas var izmantot autordarbus bez autoru piekrišanas, samaksājot viņiem atlīdzību. To aprēķina no summas, kas iepriekšējā gadā piešķirta valsts, pašvaldību vai atvasinātu publisku personu bibliotēkām krājumu papildināšanai, un no obligāto eksemplāru vērtības. Privātās bibliotēkas to aprēķina no summas, ko tās iepriekšējā gadā izmantojušas krājumu papildināšanai.