Vērtēšanas procesā tika iesaistīti gan lieli, gan mazi bibliotēkas apmeklētāji, Rojas vidusskolas skolēni, vietējā Rojas žūrija ar trim pieredzējušām grāmatu mīļotājām – latviešu valodas un literatūras skolotāju Mārīti Maurmani, Vecāku žūrijas pārstāvi Lailu Olekti un Rojas vidusskolas bibliotekāri Antru Ozollapu, kā arī kompetenta Rīgas žūrija – Rakstnieku savienības pārstāvis rakstnieks Valdis Rūmnieks, LNB bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova un māksliniece Anita Paegle.

 

Šī gada laureāti ir rakstniece Luīze Pastore un ilustratore Elīna Brasliņa. Abas laureātes Pastariņa atzinību ieguvušas strādājot duetā pie piecām grāmatām, kuras izdotas 2015. – 2016. gadā. Tā ir “Mākslas detektīvu”: “Pēdējais ķēniņš”, “Operācija “Maska””, “Svešinieka atnākšana”, “Neredzamais cilvēks” un “Pazudušais pērtiķis”. Šajos detektīvstāstos, kuru varoņi ir mazie detektīvi Teo un Poga, kas izmeklē ievērojamākos Latvijas mākslinieku mākslas darbu noslēpumus. Rakstniece un ilustratore  aicina lasītāju nokļūt mākslas aizkulisēs, doties piedzīvojumu un noslēpumu pilnajā pasaulē, kas atrodas otrpus gleznām.

 

Luīze Pastore par rakstīšanu saka: “Rakstīšana atbrīvo no pienākuma izdomāt, ko iesākt ar savu dzīvi.” Autore latviešu literatūrā debitēja ar grāmatiņu “Stāsts par Pakaļasti tiem, kas vēl aug. Studējusi Latvijas Kultūras akadēmijā un pagaidām raksta tikai bērniem. Kaut arī bērnu literatūrā ienākusi salīdzinoši nesen, kā rakstniece Luīze Pastore divreiz ir saņēmusi Literatūras gada balvu, kā arī Jāņa Baltvilka balvu par par divām “Mākslas detektīvi” sērijas grāmatām.

 

Elīna Brasliņa ir jaunā grafiķe, kura jau izkopusi atpazīstamu rokrakstu, spēj katrā grāmatā pieskaņoties tekstam un ieviest katrai grāmatai atšķirīgas, īpašas nianses. Māksliniece daudz strādā un sadarbojas ar vairākiem autoriem, to starpā ar J. Zvirgzdiņu, M. Runguli, I. Samausku. Jāpiebilst, ka Elīna Brasliņa jau ir guvusi atzinību par veiksmīgu debiju grāmatu ilustrācijā – Baltvilka balva nominācijā “Grāmatu māksla” 2016. gadā. Kultūras žurnāliste Santa Remere par mākslinieci saka: “Ar savu jauneklīgo, labi atpazīstamo rokrakstu viņa aizrautīgi izmēģina atšķirīgus grafikas un zīmējumu stilus…”

 

Esmu lepna un priecīga, ka šīs divas jaunās, izzinošas mākslas detektīvliteratūras radītājas ciemosies pie mums! Aicinām skolotājus, bērnus un vecākus, kā arī katru, kuru saista bērnu literatūra, uz tikšanos ar Pastariņa prēmijas laureātiem prēmijas pasniegšanas ceremonijā  – 25. maijā plkst. 12.00 Rojas Kultūras centrā.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Iluta Graudiņa

Rojas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas vadītāja