“Jūs izcilībai esat pietuvojušies daudz tuvāk, nekā mēs, pārējie, to spētu. Jūs ar īpašām dotībām apveltījusi daba, jūs esat bijuši gana veiksmīgi, lai atrastos pareizajā laikā pareizajā vietā, bet pāri visam – jums ir bijis daudz vairāk neatlaidības, drosmes un spītības iet pretī savam mērķim nekā simtiem citu apdāvinātu veiksminieku. Par to jums patiesi ir iemesls justies lepniem,” sveicot laureātus, pauda kultūras ministre Dace Melbārde. 

Izcilības balvas ceremonija tika rīkota sadarbībā ar Latvijas mākslas augstskolām. Tās norisi nodrošināja Latvijas Kultūras akadēmija, muzikāli kuplināja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, un laureātiem līdz ar naudas balvu 7000 eiro apmērā tika pasniegtas Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotas balvas. Laureātus sveica operdziedātāja Inese Galante, režisors Pēteris Krilovs un dzejniece Māra Zālīte. 

Izcilības balva kultūrā iedibināta pēc Daces Melbārdes aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Katru gadu plānots piešķirt ne vairāk kā trīs Izcilības balvas kultūrā, izvērtējot sasnieguma un veikuma nozīmību un rezonansi starptautiskā un nacionālā kontekstā, pienesumu kultūrtelpai un ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā. 

 

 

***

Kultūras ministre Dace Melbārde kopā ar Izcilības balvas kultūrā laureātiem un balvu pasniedzējiem pēc apbalvošanas ceremonijas LKA teātra mājā “Zirgu pasts” 2014.gada 22.decembrī. Foto: Laura Briede