2018. gada 6. aprīlī no plkst.11.00 līdz 15.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) aicinām uz pasākumu “Saules gada rits cilvēka dzīvē, dabā, Visumā”, kas tiek rīkots sadarbībā ar “Nodibinājumu Māras loks” un notiek Latvijas meistaru dienu “Satiec savu meistaru!” ietvaros.

 

 “Nodibinājums Māras loks” aicina akcijas “Satiec savu meistaru!” laikā iepazīt Saules gada ritu cilvēka dzīvē, dabā, Visumā. Tikšanās šoreiz notiks gan Rīgā, gan Jūrmalā. Savās zināšanās un pieredzē dalīsies latviskās dzīvesziņas pētniece Irēna Saprovska, folkloras kopas “Silavoti” vadītājs Ramants Jansons un nodibinājuma līdzdibinātāja Agnija Saprovska.

 

“Jūs varēsiet iepazīties ar latviešu tautas garīgās kultūras apcirkņiem ar Dzīvesziņu. Saules gada rits jeb Saules laikritis – kultūras atspulgs tautā. Dzīvojot pēc sava rita, būsim liela tauta citu tautu vidū. Dzīvei jābūt kā rituālam un rituālam kā dzīvei. Par bagātu sevi var dēvēt tauta, kura ir saglabājusi savu Dzīvesziņu un piekopj, un nes nākotnē senču atstāto garīgo jeb nemateriālo kultūras mantojumu. Dievs tautu lietišķā dzīvē ir augstākā labuma ideāls un tikumu mērogs. Kāds tautai šķietas Dievs, tādi tautai tikumi un kultūra. Senā Dzīvesziņa izpausmi gūst caur folkloru, seno amatu prasmēm, tradīcijām un senajām ieražām, kā arī cilvēka mūža godu un Saules gadskārtas astoņu svinamo laku svinībām. Tā dainās ietvertais Pasaules uzskats var saglabāties un krāšņi izpausties arī mūsdienās.” (http://www.marasloks.lv/public/?id=6&ln=lv )

 

 “Satiec savu meistaru!” pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.

 

 Kontaktinformācija bibliotēkā: 67181018

 
Informāciju sagatavoja: 

Santa Rukmane

Rīgas Centrālās bibliotēkas

Pieaugušo literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre