Par to kā bibliotēkai gājis ar bloga uzturēšanu un rakstīšanu, lasi Pārlielupes bibliotēkas vadītājas Venerandas atziņās.

“Pārlielupes bibliotēkas blogs tika radīts 2007. gada 15. augustā, tūlīt  pēc 3 dienu Kandavas semināra “Bibliotēku pakalpojumu kvalitāte”, ko organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka. 

 

10 gadu laikā publicēti 845 ieraksti, blogs apskatīts vairāk kā 614 tūkstošiem reižu. Kas zina, ja paredzētu, cik daudz laika, spēka tas prasīs, varbūt arī nebūtu blogs tapis. Bet varbūt tomēr… 

 

Bibliotēka izpelnījās Letas ziņu kā pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi blogu. Nu jā, mazs cinītis gāž lielu vezumu – saka tautas gudrība. Kādam vajadzēja sākt, un bibliotēkas, īpaši jau mazās, kurām nebija savas mājas lapas, sāka veidot savus blogus kā informatīvos kanālus lasītājiem.

 

Laika gaitā prasmes un iemaņas pilveidojās. Pievienojās jauni autori, taču pašā sākumā rakstīju es viena pati. Man palīdzēja meita Maija, kas arī aizrāvās ar šādu ideju, kā arī dēls Arturs, kas radīja pirmā un otrā gada bloga noformējumu. Sāku es, bet mani bērni pārņēma stafeti un sāka veidot savus blogus. Ar laiku rakstīt sāka arī kolēģes. Temati papildinājās. Protams, nav saprātīgi, ka ir 37 temati, bet nu tā tie pakāpeniski izveidojās, un vēlāk bija sarežģīti apkopot. 

 

Ar bloga starpniecību informējām sabiedrību par bibliotēkas pakalpojumiem, krājumu jaunumiem un aktivitātēm. Ar katru gadu kaut kas nāca klāt. 2009. gadā aktuāls bija temats seniori, kur atspoguļojām senioru apmācību ar datoru un internetu. 2011. gadā uzsākām tematu – Atklāj lasītāju talantu. Te ir vismaz 30 ieraksti par gleznu, fotogrāfiju un rokdarbu izstādēm, par šahošanu ar lielmeistaru, tikšanās ar dzejniekiem, dziedniekiem.  

 

2015. gadā plaši atspoguļojām tematu “Atceries, otrdienu!”. Katru otrdienu pulksten 15.00 bibliotēkā notika kāds pasākums jauniešiem. Vienmēr aktuāli ir temati “E-resursi” un “Ceļojumi”. Ik palaikam nopublicējam kādu domugraudu par grāmatām un lasīšanu. 

 

Visvairāk rakstīts 2007. gada septembrī – 53 publikācijas – tagad tik daudz tikai gada laikā.

 

Tagad atkal centrālais jautājums – kas notiks tālāk. To iztirzāsim 2017. gada 22. septembrī pulksten 10.00 Pārlielupes bibliotēkā, atceroties bloga desmitgadi. Laipni aicināts ikviens, kam ir interesents šis temats! “

 

Veneranda Godmane