Tā mūs ļoti iepriecināja, jo jau kādu laiku mūs pavadīja doma par kolektīvu braucienu. 

 

Sastādot maršrutu, izvelējāmies doties Vidzemes virzienā, lai paciemotos Valkas novada centrālajā bibliotēkā. Jau vairākus gadus mūs saista draudzīgi kontakti, kas aizsākās Latvijas Bibliotekāru biedrības organizētajā Ideju tirgū Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 2015. gada rudenī. Gan Stopiņu novadu, gan Valku vieno personība – dzejnieks un atdzejotājs Pēters Brūveris. “Kalēju” mājas Stopiņu novada Līčos ir dzejnieka dzimtās mājas, kur viņš nodzīvojis lielu sava mūža daļu, savukārt Valkā pavadīti mūža pēdējie dzīves gadi, tādēļ gan mēs, gan valcēnieši Pēteru Brūveri uzskatām par savu novadnieku. Valkā mūs sirsnīgi sagaidīja Valkas bibliotēkas kolēģes un Pētera Brūvera meita Zane Brūvere, kura jau vairāku gadu garumā dzīvo Valkā. Pavisam nemanot aizritēja laiks kopīgā sarunā par padarīto un ieskicējot tuvākos plānotos darbus.

 

Sākotnēji no Ulbrokas mūsu ceļš veda uz Raunu, kur aplūkojām Raunas Staburagu, kas ir Latvijas mērogā unikāls saldūdens kaļķiežu veidojums Raunas upes senlejā. Kopš 1966. gada, kad tika appludināts Daugavas Staburags, tas ir Latvijā vienīgais šāda veida dabas piemineklis. Uzkāpām arī Raunas pils skatu tornī un aplūkojām Raunas mazpilsētu no augšas. Par maršruta nākamo pieturas vietu tika izvēlēti Dikļi, vieta Latvijas kartē, kas iezīmējas ar īpašu kultūrvēsturisku nozīmi, jo šeit aizsākās latviešu teātra tradīcijas un notika pirmie latviešu kopādziedāšanas jeb Dziesmu svētki. Apskatījām Neikenkalna dabas koncertzāli, Dikļu baznīcu, skaisto Dikļu pili un tās apkārtni. Brīnišķīgi relaksējošs un izzinošs ir Vika pasaku tēlu parks Dikļos, kas mūs sagaidīja ar divdesmit astoņām Vika pasaku varoņu koka skulptūrām. Daži tēli bija ļoti labi atpazīstami, kā, piemēram, zvirbulēns, daži ne tik ļoti. Tā ir laba ierosme izlasīt Vika pasaku grāmatas, īpaši mazākajiem ekskursijas dalībniekiem.

 

Ļoti īpašs un mūsu kā bibliotekāru profesionālo interesi rosinošs, un arī mūsu ceļabiedriem interesants bija Strenču novada Plāņu pagasta Jaunklidžu bibliotēkas apmeklējums. Kāpēc tieši šī bibliotēka? Tā atrodas 2010. gadā celtā saieta namā. Tā kā Jaunklidzis ir ļoti maza apdzīvota vieta, tad saieta namā ir saplūdušas robežas starp bibliotēku un multikulturālu centru. Ēka pilda ne tikai bibliotēkas funkcijas, te notiek gan koncerti, gan ir spēlēts teātris un notikuši citi pasākumi. Reizi nedēļā šeit vietējiem iedzīvotājiem ir pieejami ģimenes ārsta pakalpojumi. Arhitekta A. Bisenieka veidotais vienstāva saieta nams atgādina senlatviešu riju. Par ēkas prototipu izmantots 1785. gadā celtais saieta nams Plāņu pagastā, kurš kā kultūrvēsturiska vērtība kopš 1940. gada atrodas Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā. Esam ļoti pateicīgi bibliotekārei Līgai Rābantei par sirsnīgo uzņemšanu un interesanto stāstījumu.

 

Nākamajā dienā ceļš no Valkas turpinājās tālāk pa Igaunijas ceļiem uz Tartu, kur mūsu izraudzītais galamērķis bija Igaunijas Nacionālā muzeja apmeklējums. Muzeja ēkas celtniecība noritēja desmit gadus, un 2016. gada rudenī tas tika atklāts bijušajā padomju armijas kara lidlauka teritorijā Tartu pievārtē. Muzejs apmeklētājus sagaida ar divām pastāvīgām ekspozīcijām, kas iepazīstina ar igauņu tautas kultūru un dzīves stilu. Lielākā pastāvīgās ekspozīcijas daļa ar nosaukumu „Sastapšanās” vēsta par pārmaiņām, ko piedzīvojuši Igaunijas iedzīvotāji kopš akmens laikmeta līdz pat mūsdienām. Otra Igaunijas Nacionālā muzeja ekspozīcija „Urālu atbalss” ir veltīta somugru tautām. Muzeja apmeklējums mums bija ļoti spilgts piedzīvojums, kas likās aizraujošs un interesants visu vecumu ekskursijas dalībniekiem. Atvēlētās stundas muzeja apmeklējumam aizritēja nemanot, atstājot spilgtus iespaidus un kādam noteikti arī vēlmi atgriezties šajā vietā vēlreiz. Vēl laiks pastaigai pa Tartu vecpilsētu, aplūkojot galvenos pilsētas apskates objektus, un laiks doties mājupceļā.

Tā nemanot aizritēja divas ar iespaidiem, sajūtām un izziņu piepildītas dienas. Paldies visiem ekskursijas dalībniekiem par kopā pavadīto laiku. Paldies šoferim Valdim par mūsu izvizināšanu.

 

Fotogalerija: http://stopini.lv/lv/kultura/ulbrokas-biblioteka/galerijas